Beste Hubert,
Wij hebben een vraag over hoe wij onze kubus moeten monteren in de windtunnel.
http://dl.dropbox.com/u/4792677/MAIL.docx
Alexander en Mark
Beste Hubert,
Wij hebben een vraag over hoe wij onze kubus moeten monteren in de windtunnel.
http://dl.dropbox.com/u/4792677/MAIL.docx
Alexander en Mark
Beste Hubert,
We begrijpen dat deze meter handig is, maar als wij de verticale windtunnel a.s. woensdag gebruiken tijdens de workshop, wat is dat de luchtsnelheid bij die windtunnel.
Verder vroegen we ons ook af, wat de diameter van die windtunnel is.
Alexander en Mark
Beste Hubert,
Wij moeten op 21 november de proefversie van ons verslag afhebben en in december moet het werkstuk volledig worden ingeleverd. Het zal dus lastig zijn om de proef pas in november uit te gaan voeren, omdat we dan krap zitten in onze tijd. Toch rest ons nog de vraag: met welke snelheid de lucht de kubus raakt?
Alexander en Mark
Beste Hubert,
Uit de foto's van de verticale windtunnel hadden we later dit feit (het niet kunnen gebruiken van jullie meetapparatuur) zelf ook opgemaakt, daarom zijn we nu zelf bezig andere mogelijkheden. Zo denken we erover om apparatuur te huren. Dit zijn we nu aan het uitzoeken. Verder zijn wij nog steeds van plan om naar de workshop te komen en dan onze proef uit te voeren. Over de windtunnel hebben wij nog wel een vraag: hoe snel stroomt de lucht uit de windtunnel en hoeveel newton of gram zal de druk zijn op een oppervlak van onze kubus van 15x15 cm? Hierop moeten wij namelijk de nauwkeurigheid van het eventueel te huren apparaat selecteren.
Wij hopen dat het op woensdag 26 september allemaal goed gaat,
Alexander en Mark
Beste Hubert,
Wij willen inderdaad de wrijving meten en wel door de lift verticaal naar boven te meten. Stel dat wij metalen stangen in de zijkant van de kubus steken zodat het 600 mm lang wordt en in de windtunnel van de workshop past, zou het dan mogelijk zijn om met de aanwezige instrumenten de kracht van de lucht op de kubus te meten? Het leek op de site of je de vleugel profielen kon draaien, dus wat is de maximale draaiingshoeh?
Zo niet zullen we of:
Als we een andere windtunnel moeten gebruiken, heb jij dan ideëen over waar we ons proef uit zouden kunnen voeren?
Groeten,
Alexander en Mark
Beste Hubert,
De eerste bijlage (http://dl.dropbox.com/u/4792677/Box I en Box II.docx) geeft schetsen van ons model weer en in de tweede bijlage (http://dl.dropbox.com/u/4792677/hypothese pws.docx) staat onze hypothese. In de eerste bijlage staan zowel de schetsen van box I als box die wij graag beide zouden willen testen. Onze nulhypothese bestaat dan uit een blok zonder buis. Verder zijn enkele nieuwe problemen duidelijk geworden:
Verder vroegen wij ons af of de mogelijkheid bestaat om nog een afspraak met jou te maken voor de workshop om ons idee nog een keer goed door te nemen.
Heb jij nog suggesties voor ons qua boeken die wij kunnen gebruiken voor ons literatuuronderzoek?
Groeten,
Alexander en Mark
Onderwerp: Proef aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart
Beste Meneer/Mevrouw,
In verband met ons profielwerkstuk na de zomer hebben wij contact met u gezocht. Wij zullen ons eerst even voorstellen:
Wij zijn Mark en Alexander van het Stedelijk Gymnasium Leiden. Klas 5 hebben wij deze zomer afgesloten en gaan in september aan ons eindexamenjaar beginnen en in dit laatste jaar moet iedereen een profielwerkstuk maken. Het profielwerkstuk is het grootste werkstuk van de middelbare school en hierin moet zo'n 160 uur worden gestopt. Elk onderwerp mag worden aandragen voor een willekeurig vak. Je kunt kiezen uit zowel een theoretisch als een meer praktisch werkstuk. Wij zijn (gelukkig) ingedeeld bij natuurkunde en voelen meer voor een onderzoek met ook een praktisch deel dan een theoretisch onderzoek. Samen hebben wij de open dagen van de TU Delft al twee keer bezocht en zijn wij beide gefascineerd geraakt door de faculteit Lucht- en Ruimtevaart. Toen wij een onderwerp voor ons profielwerkstuk moesten vinden zijn we ook in de richting van Lucht- en Ruimtevaart gaan zoeken. Het onderzoek, zoals het er nu staat, zal ik kort beschrijven:
Elk object dat door de aardse atmosfeer beweegt, krijgt aan de voorkant een ophoping van deeltjes en aan de achterkant een tekort aan deeltjes. Wij vroegen onszelf af of je met behulp van dit hoge en lage drukgebied de luchtdruk op het frontale oppervlak van het object kunt laten afnemen. Zelf dachten wij aan een kleine verbinding tussen de voor en achterkant doormiddel van een buisje aan de binnenkant. Om deze proef uit te voeren zouden we een constante luchtstroom nodig hebben. Wij vroegen ons af wat de mogelijkheden zijn om gebruik te maken van de windtunnels in het Lucht- en Ruimtevaart faculteit en wat voor meetinstrumenten wij dan eventueel zouden kunnen/mogen gebruiken.
Alvast bedankt,
Mark en Alexander
Stedelijk Gymnasium Leiden
Van: Voorlichting-LR [Voorlichting-LR@tudelft.nl]
Verzonden: donderdag 5 juli 2012 11:58
Aan: Alexander; Mark
Onderwerp: RE: Profielwerkstuk
Beste Alexander en Mark,
Wat een gaaf en uitdagend profielwerkstuk! Ik denk dat ik jullie hier ook in ieder geval de goede richting over op kan sturen. Het is namelijk zo dat we op de TU het Scholierenlab (www.scholierenlab.nl) hebben. Deze groep houdt zich bezig met het assisteren van scholieren met workshops of profielwerkstukken. En toevallig is het zo dat ze een workshop hebben die gebruik maakt van een windtunnel, waarmee jullie dus die constante luchtstroom zouden kunnen creëren om vervolgens jullie proef te toetsen. Het beste dat jullie dat kunnen doen is contact opnemen met hen en kijken of zij jullie verder kunnen helpen.
Mochten jullie verder nog vragen hebben stuur ze dan vooral door.
Met vriendelijke groet,
Team Voorlichting
TU Delft / Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek