PWS: Antigeluid van een vuvuzela • Ik en een vriend van mij houden ons profielwerkstuk over antigeluid en dan in het speciaal gericht op het geluid van een vuvuzela. We willen met behulp van antigeluid het irritant vuvuzela geluid opheffen.
  We hebben al veel onderzoek gedaan en zijn er al achter gekomen dat vuvuzela antigeluid (hoge frequentie) lastiger te produceren is dan geluid met een lage frequentie (vliegveld).
  Ondanks dit feit gaan we het toch proberen maar we zijn nu gestuit op wat problemen en dan voornamelijk op technisch gebied.

  De theorie van antigeluid is ons helemaal duidelijk maar we weten nu niet echt hoe we het antigeluid daadwerkelijk moeten produceren.
  Wat is de gewenste manier om geluid op te nemen?
  Met welke middelen kunnen we het geluid omzetten naar antigeluid (software, zelf gebouwd elektrisch circuit, bestaande apparaten)?

  Een paar week geleden bracht ik een bezoek aan de TU Delft voor de Opendagen daar zag ik in het gebouw van o.a. Technische Wiskunde een opstelling gebouwd door eerstejaars van Elektrisch bouwen (de precieze naam ben ik vergeten).
  Dit was een opstelling die antigeluid produceerde van een geluidsbron met lage frequentie die studenten elk jaar als opdracht moeten bouwen.

  Zou ik misschien informatie kunnen krijgen over hoe dit systeem gebouwd is?

  Ik heb ook bepaalde nieuwsberichten gevonden over dat de TU Delft een onderzoek deed naar antigeluid voor luchthaven Schiphol.
  Zou ik inzage in dit onderzoek kunnen krijgen?

  Ik hoop zo snel mogelijk antwoord te krijgen op mijn vragen.

  Alvast bedankt, • Hoi Piet

  Geluidsoverlast filtering is niet al te moeilijk te begrijpen. Maak de inverse van de golf en voeg deze toe aan het geluid. Het probleem is echter dat je hiermee ok het hele publiek eruit filtert, tenzij je een erg specifieke frequentie eruit haalt. Nu is het vervelende van die vuvuzela's dat ze een frequentie hebben die valt tussen de 300 HZ - 3 Khz en precies door het regio wat belangrijk is voor spraak 90Hz - 220Hz.
  Voeg daarbij aan toe dat het geluid continu veranderd in delen van het publiek met elke keer een net wat andere frequentie bereik en je snapt dat dit een moeilijk probleem is.

  Ik heb 2 verschillende afbeeldingen gevonden waarin wordt geprobeerd de vuvuzela te stillen maar ik weet niet hoeveel succes dit heeft.

  http://www.surfpoeten.de/images/channel_eq1bis3.jpg
  http://www.surfpoeten.de/images/channel_eq4.jpg

  Ik denk dat de hoofdconclusie is: of je hebt geen geluid van het publiek of je moet de vuvuzela accepteren. Nog een mooi artikel over de vuvuzela en het dillema: http://www.sportsscientists.com/2010/06/vuvuzela-love-it-or-hate-it.html

  Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Ad • Hey.

  Wij hebben precies hetzelfde onderwerp voor ons pws en we lopen ook tegen heel wat technische problemen aan. Hopelijk kan je ons verder helpen.

  Je hebt het over het maken van een inverse van de golf, hoe doe jij dat dan? Want wij konden alleen computerprogramma's vinden voor een MAC, geen enkel programma was voor windows. We zijn nu bezig om de frequenties van alle tonen van de vuvuzela te analyseren met coach, maar er zijn teveel frequenties.

  Met vriendelijke groeten, • Schijnt dat het met audacity kan: http://forum.audacityteam.org/viewtopic.php?f=28&t=442 . Heb er zelf geen ervaring mee! Succes ermee.

  Groetjes,
  Ad • Ik heb toevallig nog een tip binnen gekregen van Maarten van Der Seijs

  Zo’n toeter maakt een tonaal geluid, oftewel het heeft harmonischen. Net als bij een trombone trompet of klarinet is dat een Bes, met een grondfrequentie van ongeveer 235 Hertz (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Toonhoogte ). Je kan deze er inderdaad uitfilteren; een redelijk ruwe maar werkende methode is met FFT en IFFT, zie bijgevoegd script. Eventueel kan je het ook met een equalizer doen.

  Wie weet voor de volgende!


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.