Arduino en BAR-codescanner • Hoi,

  Voor PWS gaan wij een robot maken die een kaartspel kan spelen mbv van kansrekening. De robot moet zelf de kaarten in de eigen hand en op de pot scannen, en vervolgens bepalen welke kaart hij moet opleggen. Dit geeft hij dan aan met een lampje en de persoon die er tegenover zit, pakt dan de kaart en legt hem neer op de pot.

  Het probleem waar we nu mee zitten is dat we twee BAR-code scanners moeten aansluiten. We willen een Arduino DUE gebruiken, maar deze heeft maar 1 USB port waarop we een scanner kunnen aansluiten. Is er een manier waarop we 2 scanners kunnen aansluiten op de Arduino? De scanners moeten namelijk allebei iets anders scannen.
  We gebruiken dit type Arduino, omdat dat de enige is waarvoor we een library kunnen vinden voor het scannen van BAR-codes.

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Amber en Noëlle V6 • Hoi Amber en Noëlle,

  Voordat ik jullie echt goed kan helpen moet ik iets meer weten over jullie project. Wat voor bar-code scanners gebruiken jullie precies? Waarom hebben jullie er twee nodig? Kunnen jullie de link geven waar jullie de library vandaan hebben?

  Een oplossing die ik nu zou kunnen geven is om je Arduino simpelweg uit te breiden met een extra USB poort. Bijvoorbeeld met dit bordje.

  Je kunt natuurlijk ook kijken of je een bar-code scanner kunt vinden die niet op USB werkt maar een andere input heeft.

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Matthijs,

  Allereerst bedankt dat u ons wilt helpen.

  We willen voor het project bar-code scanners met USB aansluiting gebruiken omdat deze (volgens het internet)
  het makkelijkst aan te sluiten zijn op de arduino. We hebben nog geen bar-code scanners aangeschaft dus de
  soort staat nog niet vast.

  We hebben twee scanners nodig, omdat volgens ons ontwerp de stapel kaarten en de kaarten die in eigen
  bezit zijn door twee verschillende scanners worden gescand. Tot nu toe hebben wij nog geen ontwerp weten
  te vinden waarbij maar een scanner nodig is.

  Het bordje dat u als oplossing bied zijn wij al eerder online tegen gekomen. Wij waren er echter niet zeker van
  of de Arduino DUE, dit bordje en de library samen werken. Daarom wouden wij graag meer bevestiging alvorens
  wij deze zouden bestellen. De library die wij van plan zijn te gebruiken is deze.

  Nogmaals hartelijk bedankt.

  Met vriendelijke groeten,
  Amber en Noëlle V6 • Hoi Amber en Noëlle,

  Het kostte wat moeite om antwoord op jullie vraag te vinden. Voor zover ik het nu begrijp kan de Arduino Due als USB host fungeren zonder extra bordje (maar wel met de library die jullie hebben gevonden). Je kunt dan simpelweg een USB hub aansluiten op de USB poort en op die manier meerdere apparaten (scanners) aansluiten op je arduino. Het bordje wat ik stuurde is om een Arduino die niet geschikt is als host (zoals de UNO), geschikt te maken. Als jullie een DUE hebben, heb je dat bordje dus niet nodig.

  Ik hoop dat dit duidelijk is. Als jullie nog meer vragen hebben: laat het weten!

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Amber en Noëlle,

  Ik heb het even nagevraagd, en je kunt de scanners nog onderscheiden. Ze krijgen beide een nummertje waarmee je kunt zien van welke scanner bepaalde gegevens komen. Als het goed is kun je dit allemaal regelen met de USB host library die jullie hadden gevonden. Waar je wel even op moet letten is dat de USB poort maar beperkt vermogen kan leveren. Iedere scanner mag niet meer dan 500mA gebruiken. Als ze meer gebruiken moet je een USB hub gebruiken die een externe power supply heeft.

  Groeten,
  Matthijs • Hallo Matthijs,

  De scanners scannen beide een andere categorie kaarten en daarom moeten deze uit elkaar gehouden kunnen worden (de ene scanner scant de kaarten die de tegenstander opgooit en de andere scant de kaarten die de robot van de stapel pakt). Is het wanneer wij een USB hub gebruiken nog mogelijk te onderscheiden welke scanner een code gescand heeft?

  Met vriendelijke groeten,
  Amber en Noëlle V6 • Hoi Matthijs,

  Nog heel erg bedankt voor uw reactie. We zijn nu van plan om twee barcode scanners te gaan bestellen. Weet u waar we nog meer op moeten letten bij het kiezen van een barcodescanner?
  We zijn van plan om ongelaagde lineaire barcodes met 2 mogelijke dikten te gebruiken. Heeft u toevallig een idee welke barcode scanners we zouden kunnen bestellen?

  Ook hebben we een klein motortje nodig, om iets te laten draaien. Deze moet vrij krachtig zijn, omdat hij een soort (plastic) kap moet kunnen laten roteren. Het klinkt waarschijnlijk nogal vaag, maar heeft u misschien een idee wat voor motortje we dan zouden nodig hebben?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,

  Amber en Noëlle V6 • Hey Matthijs,

  We zullen op zoek gaan naar een geschikte scanner! :)

  Wat betreft de vage omschrijving: ja, dat hadden wij ook al door, haha. De bedoeling is eigenlijk dat we een kap willen maken (materiaal weten we nog niet zeker; is een normale houtplaat te zwaar? is hardboard stevig genoeg?) die kan ronddraaien. De kap is bedoeld om de kaarten vast te houden en ook te scannen. Hij moet dus nauwkeurig steeds een positie aan kunnen nemen (bijv. x graden draaien en dan weer stoppen). We bedachten dat het misschien makkelijker zou zijn als we een soort (plastic) buis op de zijkant van een wieltje zouden lijmen, waarna de kap op die buis gelijmd zou worden. Vervolgens moet het motortje dan het wieltje kunnen laten draaien.
  Er zijn waarschijnlijk een hoop andere mogelijkheden, maar we weten niet precies of er nog een makkelijkere optie is. Heeft u toevallig nog een idee?

  Alvast bedankt voor uw antwoord en ik hoop dat het iets duidelijker is!

  Groeten,

  Amber en Noëlle • Hoi Amber en Noëlle,

  Ik heb niet ontzettend veel ervaring met barcode scanners. Drie (vrij vanzelfsprekende) dingen waar je op moet letten is:

  1. De scanner is geschikt voor het type barcode dat je wil scannen. In jullie geval dus 1D lineaire codes.
  2. De scanner werkt op USB en heeft geen losse stroom aansluiting nodig.
  3. De scanner verbruikt niet meer dan 500 mA. Zie mijn vorige bericht.

  Scanners kun je bijvoorbeeld hier en hier vinden. Maar er zijn ongetwijfeld veel meer elektronica winkels waar ze scanners hebben.

  Wat betreft het motortje: ik heb wat meer gegevens nodig om hier een goed antwoord op te geven. "Vrij krachtig" is nogal vaag ;). Hoe snel moet de motor kunnen draaien (RPM) en hoeveel koppel (Torque) moet de motor kunnen leveren? Moet het motortje zeer nauwkeurig een bepaalde positie hebben (bijvoorbeeld stappenmotor), of mag het gewoon in het "wilde weg" ronddraaien? Zijn er beperkingen wat betreft de stroomvoorziening?

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Amber en Noëlle,

  Jullie stellen weer een hoop vragen die ik nog niet kan beantwoorden ;). Kunnen jullie een tekening maken van wat jullie precies willen, en welke oplossing jullie er voor bedacht hebben? Deze kun je als bijlage toevoegen of sturen naar info@scholierenlab.nl.

  Als de kap een precies aantal graden moet kunnen draaien, moet je waarschijnlijk een stappenmotor hebben. Of een houten plaat te zwaar is hangt van de motor af, en wat er precies op de plaat moet komen.

  Groeten,
  Matthijs

 • Hallo Matthijs,

  We zijn bezig met de tekening. We hebben inmiddels al wat gezocht naar materiaal en we zijn op de volgende dingen uitgekomen (zie volgend bericht).

  Een voeding voor de arduino hebben we al. Weet u misschien of bovenstaande materialen goed zijn en of deze samen zouden kunnen werken?

  We zullen u de tekening sturen wanneer deze af is.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Amber en Noëlle V6

 • Hoi Amber en Noëlle,

  Het blijkt nog een behoorlijk probleem te zijn om 2 USB apparaten op de arduino aan te sluiten. Ik lees net dat de USBhost library niet geschikt is voor meerdere USB apparaten die op een hub zijn aangesloten. Ik kom er niet helemaal uit of en hoe het mogelijk is om meerdere USB devices aan te sluiten. Mijn voorstel zou zijn om het even op een forum na te vragen voordat jullie spullen gaan aanschaffen. Een andere optie is om te kijken of jullie ontwerp aangepast kan worden zodat je uit de voeten kunt met maar één scanner, of met twee losse arduino bordjes.

  Wat betreft de andere onderdelen: is de USB kabel voor het aansluiten van de scanners? Ik weet namelijk niet zeker of de scanners met USB type A aangesloten kunnen worden. De stappenmotor kan ik nog niet zo veel over zeggen tot ik meer weet van jullie ontwerp. Als het even kan zou ik proberen om het zonder stappenmotor te doen, aangezien het aansturen en aansluiten behoorlijk veel lastiger is dan een standaard DC motor.

  Groeten,
  Matthijs • Toevoeging;

  Dit is die library • Hallo Matthijs,

  We denken er op het moment over om de volgende materialen te kopen;

  -Arduino UNO
  -Arduino mini
  -USB host shield Arduini UNO
  -USB host shield Arduino mini
  -2x barcodescanner
  -Stappenmotor
  -Stroomtoevoer

  Er is een library voor de USB hosts die gebruikt kan worden op andere arduinos dan alleen de DUE, dus dat vormt geen probleem meer.

  Denkt u dat het project met dit materiaal kan slagen?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Amber Stoll en Noëlle van Kouwen • Hoi Amber en Noëlle,

  Waarom gaan jullie voor één normale arduino en één mini? Is daar een specifieke reden voor?

  Als ik kijk naar de documentatie van de USB host library, zie ik een ander USB host shield bordje dan die jullie willen bestellen. Hebben jullie dat bewust gedaan?

  Ik denk dat het gebruik van 2 arduinos het aansluiten van 2 barcodescanners een stuk makkelijker maakt. Ik weet alleen niet of de twee arduinos gegevens van elkaar nodig hebben. Moeten ze gegevens kunnen uitwisselen? En zo ja, hoe willen jullie dat gaan doen?

  Wat betreft de stappenmotor blijft het probleem dat ik niet precies weet aan welke voorwaarden het moet voldoen. Een tekening hiervan zou een hoop helpen.

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Matthijs,

  Ik heb de tekening van een klein deel van de opstelling gemaild naar het emailadres dat je eerder had opgegeven. De stappenmotor moet dus steeds 22,5 graad draaien, zodat aan de binnenkant, waar de barcode scanner zich bevindt, de kaart gescand kan worden. Ik hoop dat de tekening, die ik overigens haastig heb gemaakt, duidelijk genoeg is.

  Ik zal even overleggen met mijn partner over de andere vragen die u heeft gesteld.

  Groeten,

  Amber • Hoi Matthijs,

  Als u even zou willen kijken, zou dat geweldig zijn. We zullen even kijken of een servo in de robot verwerkt kan worden, want als het makkelijker aansturen is, is dat natuurlijk fijn.
  Als het goed is, zou het wel mogelijk moeten zijn! In ieder geval bedankt, we laten snel weer iets horen en we horen het natuurlijk graag als u de tekening heeft bekeken.

  Groeten,

  Amber en Noëlle • Hoi Amber en Noëlle,

  Ah, ik heb jullie mail nog niet gezien, maar ik zal even zoeken en de tekening bekijken.

  Verder heb ik denk ik een betere optie dan de stappenmotor: een servo. Deze kun je ook precies een aantal graden laten draaien, maar de aansturing is veel makkelijker dan een stappenmotor. Let er wel op dat een servo niet meerdere rondjes kan draaien, maar altijd heen en weer gaat. Dit moet dus wel kunnen met jullie toepassing.

  Ik hoop dat dit helpt.
  Groeten,
  Matthijs • Hoi Amber en Noëlle,

  Ik heb jullie tekening gezien en het begint wat duidelijker te worden. Een servo lijkt me ideaal voor jullie toepassing. Als je zorgt dat de kap goed kan steunen op de ondergrond, zodat de servo niet het hele gewicht hoeft te dragen, moet dat lukken.

  Groeten,
  Matthijs


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.