PWS: Batterijen • Hoi Trisa,

  Dat snap ik heel goed. Is prima.

  David • Beste David,

  In verband met tentamens heb ik het erg druk deze week. Ik ga er van het weekend nog eens goed voor zitten!

  Groetjes,
  Tirsa • Ik doe mijn pws over opladers, en liep tegen de zogenaamde 'smart batterij' aan. Deze communiceert met de oplader door middel van een chip die geplaatst is in de batterij. Waar zou ik hier meer informatie over kunnen vinden? • Beste Tirsa,

  Sorry voor de late reactie. We hadden het erg druk met school en de toetsweek.
  De meetopstelling blijkt niet helemaal te kloppen, want de spanning kunnen we zo niet meten. Het meetplan konden we niet uploaden. Ook hebben we nog niet een idee over hoe we de stroomsterkte gaan meten, als deze een hele lange tijd gelijk blijft. We gebruiken nu een zaklamp met een led-lamp, maar dit duurt eindeloos (na 48 uur is de stroomsterkte 0,02 A). We hebben in het begin ook maar een stroomsterkte van 0,07 A gemeten. Klopt dit wel? Heb jij misschien een idee wat we kunnen gebruiken? • Beste David,

  Op deze pagina hebben ze ook testjes gedaan om de efficiëntie van batterijen te bepalen. Het zou leuk zijn als jullie ook zoiets kunnen doen, ik weet alleen niet of jullie school daar mogelijkheid toe biedt (je hebt Vernier Go!Link Interface nodig). Een wat simpeler idee is om een 'kastje' te gebruiken dat de spanning en stroomsterkte aangeeft. De meeste scholen hebben dat wel. Wij hebben ook zo'n kastje op de TU, maar dan moet ik even kijken of het mogelijk is om daar een batterij mee te testen.
  Als je iets van meetapparatuur hebt is het een kwestie van de verschillende soorten batterijen testen. Als je bijvoorbeeld de temperatuur afhankelijkheid wilt meten, kan je 1 batterij in de vriezer leggen, 1 in de koelkast, 1 bij kamertemperatuur en 1 in een warme ruimte. Op deze manier kan je al aardig wat data verzamelen.
  Als jullie verder nog vragen hebben hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Tirsa • Beste David,

  Hebben jullie al een oplossing gevonden? Ik hoop het :)!

  Groetjes,
  Tirsa • Beste David,

  Ik heb helaas jullie meetplan niet ontvangen, de mail die jullie hebben gestuurd bevatte geen bijlage. Wat is de reden dat het niet lukt via het forum? Jullie kunnen 't bestand misschien ergens anders uploaden (bijv. dropbox, wetransfer) en een link sturen. Ik kan uit jullie verhaal niet opmaken wat er mis gaat, dus ik wacht nog even tot ik het meetplan heb ontvangen!

  @fheijs: Ik heb jou vraag even verplaatst naar een andere topic, deze kan je hier vinden.

  Groetjes,
  Tirsa • @faruk Beste Faruk, wij zijn bezig met ons PWS over de levensduur van alkaline batterijen. Ik zag dat jij ook een proef hebt gedaan met verschillende alkaline batterijen. Kun jij ons helpen hoe je die proef uitgevoerd hebt.
  Wij hopen aan de hand van de uitslag conclusies te kunnen trekken waarom de ene batterij langer werkt dan de andere. We hebben fabrikanten aangeschreven om de chemische samenstelling van de batterij te mogen ontvangen. Helaas krijgen we niet overal antwoord op. Misschien heb jij nog tips voor ons onderzoek, dat zou erg fijn zijn.


 • PWS TU Delft admin

  @stijncleophas
  Hallo Stijn,

  Ik denk dat Faruk niet meer op dit forum kijkt aangezien hij zijn pws 6 jaar geleden heeft gedaan. Wellicht kan ik je wel helpen.

  De werking van een batterij vind zijn oorsprong in chemische reacties. Hoeveel energie een batterij afgeeft is afhankelijk van deze chemische reacties. Dit is weer afhankelijk van de grondstoffen in de batterij er aanwezig zijn. De duur van een batterij kun je op twee manieren benaderen: totale levensloop, als je naar oplaadbare batterijen kijkt, (gerelateerd aan de kwaliteit van grondstoffen) of één batterij cyclus (de hoeveelheid van de grondstoffen aanwezig.

  Is er iets specifieks hiervan waar jullie graag naar kijken? Misschien extra uitleg van jullie wensen kan mij weer helpen als we samen iets willen uitwerken.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.