PWS Craniosynostose
-
Hallo,
Mijn naam is Juray en als onderwerp voor mijn profielwerkstuk heb ik gekozen voor craniosynostose. Hierbij heb ik als hoofdvraag: Hoe beïnvloed craniosynostose de ontwikkeling en gezondheid van kinderen? Daarbij heb ik zes deelvragen geformuleerd, namelijk:
Wat is craniosynostose?
Wat is de oorzaak en is er een genetisch component bij betrokken?
Welke verschillende vormen craniosynostose zijn er en hoe kun je ze van elkaar onderscheiden?
Hoe wordt het gediagnosticeerd?
Wat voor behandelingsopties zijn er en welke risico's zitten eraan verbonden?
Wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn bij kinderen?Zou ik met deze hoofd- en deelvragen een goed PWS-verslag kunnen maken of zou ik nog iets aan moeten passen aan de vragen? En is er een bepaalde practicum dat ik hieraan kan koppelen om het verslag beter uit te kunnen breiden? Hebben jullie ook tips waar ik betrouwbare bronnen over dit onderwerp kan vinden en een manier om eventueel in contact te kunnen komen met een deskundige?
Alvast bedankt, Juray.
-
Beste @JSandel,
Geweldig dat je hiermee bezig gaat! Met zo'n onderwerp kan je heel ver komen.
Ik denk dat je nog wat tijd kunt besteden aan je deelvragen. Het grootste verbeterpunt ligt in mijn ogen in het herschrijven van de deelvragen, zodat ze beter opzichzelf staan.
Ook zou je kunnen overwegen om je laatste deelvraag je hoofdvraag te maken. Zo kan je je hoofdvraag herschrijven naar "Hoe beinvloedt craniosynostose de ontwikkeling en gezondheid van personen op lange termijn?"
Zo baken je je hoofdvraag af en kan je de deelvragen herschrijven om meer gefocust naar je hoofdvraag toe te werken.De eerste deelvraag kan ook in je inleiding beantwoord worden, zodat je deelvragen verdiepend gericht kunnen zijn t.o.v. je onderwerp.
Op de TU Delft werken we veel met Worldcat Discovery, een database aan academische publicaties. Als je een artikel tegenkomt binnen worldcat waar je geen toegang tot kan krijgen, laat het me dan weten, dan kan ik je ermee helpen.
Verder zijn de enkele van de meest betrouwbare medische journals The New England Journal of Medicine, The Lancet en Journal of the American Medical Association (JAMA).
TU Delft studenten en medewerkers hebben ook toegang tot de elsevier cataloog, waarin veel europees onderzoek wordt gepubliceerd,Deze medische werken zijn vaak erg complex, dus aarzel niet om vragen te stellen als je ergens tegenaan loopt.
De TU Delft heeft helaas weinig deskundigen op dit gebied, daarvoor kan je het beste kijken naar het LUMC en Erasmus MC.
De adresgegevens van professoren van deze universiteiten zijn publiek, maar als je niemand kunt vinden, kan ik je uiteraard ook helpen.
Bij het Erasmus MC bevindt zich het Craniofaciaal centrum Nederland, het leidende behandelingscentrum voor dit onderwerp. De uitvoerenden van dit centrum zijn ook publiek bereikbaar, zoals via deze link.
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/centra/craniofaciaal-centrum-nederland
Misschien kunnen ze je ook helpen met het opzetten van een practicum in deze richting.Laat me weten of ik je verder nog kan helpen,
Tadjiro