PWS solar-raceboat • Beste medewerkers van de TU-Delft,

  Ik ga mijn PWS doen over een solar-raceboat. Het idee is dat ik op nul begin om een zo snel mogelijke raceboot te maken. Op gebied van elektronica valt niet zoveel te winnen, maar qua rompvorm des te meer. Het is echter, zo heb ik nu ook ondervonden, erg lastig om van nul te beginnen en dan een uitgebalanceerde romp te maken. Ik moet dus een supersnelle rompvorm hebben, met binnenin ruimte voor 1 kg zand als ballast en elektronica. Ik keek vorig jaar bij een wedstrijd van delft en daar waren trimarans het snelst (elke boot had dezelfde elektronica). Wat is volgens jullie de beste rompvorm, en weten jullie nog handige informatiebronnen of richtlijnen voor bij het ontwikkelen van mijn romp?

  Alvast bedankt,

  Robbert den Butter • Beste Robbert,

  Gaaf idee van de solar race boat! Ik ben Midas en ik ben vierdejaars werktuigbouwkunde student.

  Zo te zien wil je iets gaan ontwerpen. Voordat je te ver in detail gaat denken zou ik eerst een goed plan van eisen opstellen. Je zegt dat je een super snelle rompvorm nodig hebt. Denk je bijvoorbeeld ook nog aan de oppervlakte voor de zonnenpanelen?

  Als je hulp nodig hebt bij de stappen die je moet maken voor je ontwerp kun je hier kijken: stappenplan

  Weet je al op welke schaal je de rompvorm gaat namaken? waar komt precies die 1 kilo zand vandaan?

  Voor meer informatie over rompvormen kun je kijken in het boek: Aero-Hydrodynamics and the Performance of Sailing Yachts vind je veel informatie over de hydrodynamica van allerlei soorten rompvormen. Daarnaast vind je veel formules om het daadwerkelijk te kunnen berekenen.

  Verder kun je meedoen aan onze sleeptank workshop: sleeptankworkshop

  Groetjes,
  Midas • Beste Midas,

  Bedankt voor je reactie! Met deze informatie kan ik weer even aan de slag. Voor die workshop heb ik me ook ingeschreven. Een PvE is inderdaad wel erg handig, ik heb er zelf al een, maar die zal ik met de gegeven informatie verder uitbreiden. Dan kan ik daar gerichte vragen over gaan stellen.

  Groet

  Robbert • Beste Midas,

  Ik heb mijn PvE bijgewerkt en ik ben begonnen met het boek. Bedankt voor de tips, want het gaat nu veel beter et de ontwikkeling van mijn boot!Ik heb nu één vraag: Veel professionele zeiljachten gebruiken een combinatie van een catamaran met draagvleugels, zodat deze op hoge snelheid bijna los van het water komt. Is het realistisch om naar draagvleugels te gaan kijken als optie voor mijn boot, of is dat te lastig ivm hoge snelheden, ingewikkelde besturingssystemen enzovoorts. Het zou een hele mooie, snelle optie zijn, maar is het haalbaar?

  Groet

  Robbert • @robbert_db99 in het boek wordt dat namelijk niet echt uitgelegd • @robbert_db99

  Goed om te horen dat je vooruitgang boekt met je PWS!
  Ik zou nooit onderwerpen uitsluiten. Je kunt zeker deze draagvleugels behandelen in je PWS.
  Echter zou ik bij het bouwen van je boot geen draagvleugels gebruiken. Ik zou je ontwerp niet al te ingewikkeld maken. Beter een iets simpeler, goed werkend model dan een geavanceerde boot die door complexiteit niet volledig functioneert.

  groetjes,
  Midas


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.