Rompweerstand • Hallo,

  Wij zijn Irene en Roos en we zitten in 5 VWO op het Stanislascollege Westplantsoen in Delft. Wij hebben ervoor gekozen ons PWS te doen over (de ideale) rompweerstand. Hiervoor willen wij 3 à 4 bootjes maken van ongeveer 20-30 cm lang en hiervan de weerstandscoëfficiënt testen. Is dit mogelijk dit op de TU te doen?

  Alvast bedankt,

  Irene en Roos


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Irene en Roos,

  Wat een leuk onderwerp. Het sluit perfect aan bij het practicum dat ik in november geef.
  In dit practicum gaan we inderdaad de weerstandscoefficient van bepaalde rompen proefondervindelijk vaststellen. Wat betreft jullie eigen rompen testen is dit mogelijk, maar je moet wel even oppassen met de schaal waarop je je model baseert.

  De FluMe tank die wij gebruiken is gebouwd om modellen met een schaal van 1:33 te slepen. Jullie modellen kunnen hier wel iets van afwijken, maar hoe meer ze afwijken, hoe onnauwkeuriger jullie resultaten worden.
  Bootjes van 20-30cm zijn dus te kort.
  Mijn suggestie is dat jullie geen modellen zelf maken, maar 3 á 4 modellen van ons gebruiken. Je doet dan dus een theoretisch onderzoek naar de weerstand van rompen. Dit vul je dan aan met de proeven die je bij ons kan doen!

  Hopelijk komen jullie hiermee verder,

  Met vriendelijke groet,

  Joris Kersten


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.