berekeningen bij vakwerkbrug en hangbrug
-
Beste Noor,
Wij hebben 9 oktober de workshop over bruggen bijgewoond. Wij zijn nu met ons verslag bezig en hebben het theoriegedeelte al af. Nu gaan wij kijken welke krachten er op een hangbrug en een vakwerkbrug werken en de berekeningen die daarbij horen. Helaas weten wij niet hoe wij dit moeten aanpakken.
Wij vroegen ons af of jij ons misschien een aantal berekeningen/theorieën en/of tekeningen bij deze type bruggen zou kunnen geven.Bij voorbaat dank,
groeten,
Pieter-Bas
-
Ha jongens,
Hebben jullie de verschillende bruggen al zelf ontworpen? En ontdekt waar de zwakke plekken van de bruggen zich bevinden?
Ik heb net in een andere post uitleg gegeven over de kniklasten en normaalkrachten binnen het vakwerk. Kijk daar eens naar, dat zal jullie op weg helpen.
Bij de hangbrug kunnen jullie het moment weer berekenen en ontdekken hoe groot de doorbuiging is. Aan de hand hiervan kunnen de trekkrachten in de touwen berekend worden. Dit staat gelijk aan de normaalkracht, let hierbij op het plus en min teken voor trek en druk. Is de brug symmetrisch? Dit heeft invloed op het evenwicht van de pylonen, vergeet dat niet.Denk aan de overspanning. Kies voor beide bruggen eenzelfde hoeveelheid materiaal. Randvoorwaarden moeten gelijk zijn, zo is er een beter vergelijk op te stellen. Bekijken jullie daarnaast alleen naar de technische voorwaarden of komt er ook theorie op het gebied van bijvoorbeeld de economie? Het is altijd interessant voorbeelden te benoemen en deze te bekijken. Kies een goede hangbrug en vakwerkbrug als referentie. Waarom hebben ze op die plekken voor die bruggen gekozen bijvoorbeeld? Hebben jullie een vermoeden?
Kunnen jullie nu een stukje op weg?
Bij meer vragen hoor ik het wel.
Succes!
Noor