Hoe bepalen de omstandigheden het type brug dat wordt ontworpen. • Hallo,

  Wij zijn Caspar en Willem en houden ons profielwerkstuk over bruggen en krachten. Nu hebben wij een deelvraag waarbij we een beetje vastlopen. Namelijk: 'Hoe bepalen de omstandigheden het type brug dat wordt ontworpen.' We hebben al het plan om een interview te doen met een van de hoofdaannemers van de Erasmusbrug maar hebben jullie ook nog tips en of informatie bronnen?

  Bij voorbaad alvast bedankt!

  Caspar & Willem • hallo noor,

  we hebben nog eens goed nagedacht over wat we nou precies wilden onderzoeken. de inspiratie voor het volgende kwam deels door de spaghetti bridge contest en wij gaan dus ook een brug maken met spaghetti en lijm ( de hoofdvraag). dit is het volgende wat we hebben opgesteld:

  hoofdvraag:
  zelf een brug maken: hoe bereid je het voor en waar hou je rekening mee?

  deelvragen:

  1. hoe wordt ingeschat welke constructie het best gebruikt kan worden bij het soort milieu?
  2. welke constructies worden het meest gebruikt bij een brug die zwaar wordt belast?
  3. geschiedenis van brugconstructies: bogen en natuurkunde
  4. hoe verloopt het ontwerpproces van een brug?
  5. interview met bouwbedrijf: bouwproces

  dit is het nu. we zouden het erg waarderen als je punten kunt noemen die moeten worden aangescherpt.
  en wij hebben erg last met het zoeken van informatie over deze onderwerpen, heb je daar tips voor?

  alvast bedankt,

  Caspar en Willem • Ha jongens,

  Jullie zijn nu een stap in de goede richting. Immers, de keuze voor het [i]ontwerp[/i] of [i]onderzoek[/i] is erg belangrijk. Jullie hoofdvraag is echter nog niet juist geformuleerd. Maak het eenvoudiger als "Hoe ontwerp ik een brug" en noem daarbij nog de specifieke eisen die jullie daarbij hebben. - Denk aan overspanning, omstandigheden etc. - En let op: bij het ontwerpen van een brug, zal er eerst een programma van eisen moeten worden opgesteld. Hierbij kunnen jullie je eigen ontwerp testen. Hebben jullie het stappenplan op deze website al bekeken? Ga dat nog eens langs!

  Wanneer de hoofdvraag is opgesteld, is de volgorde van de deelvragen erg belangrijk. Stel jezelf enkele vragen. Wat is belangrijk te weten voor het opstellen van je eindconclusie. Een vraag als 'wat is een brug' is daarin erg belangrijk. Dit kunnen jullie uitbouwen naar de derde deelvraag die jullie al hadden, waarin de geschiedenis en de natuurkundige kant van het ontwerpproces wordt benoemd. Denk na over een vraag waarin constructieve berekeningen kunnen worden gemaakt. De 4e en 5e vraag zijn in principe goed.
  Wanneer jullie berekening hebben uitgewerkt, komt vanzelf naar voren welke vorm brug, wanneer het beste is om te gebruiken. Vraag 1 en 2 zijn daarom een beetje gek geformuleerd en passen zeker niet in het rijtje thuis.

  Maak de deelvragen eenvoudig en opbouwend. Ze moeten uiteindelijk naar een conclusie leiden. Op internet is er veel te vinden over de krachtsafdracht van eenvoudige brugconstructies. Momentenlijnen, dwarskrachten, statische constructies zijn enkele zoektermen die hierbinnen vallen.

  Daarbij is het belangrijk voor jullie te zelf te bepalen aan welke eisen het profielwerkstuk moet doen. Is het hooguit natuurkunde? Dan kun je het bij de sommen houden, wanneer er ook andere vakken van belang zijn, is ook theorie belangrijk.

  Succes voor nu! • Hallo Caspar en Willem,

  Jullie hebben een tof onderwerp gekozen dat nog alle kanten op kan. Ik snap jullie richting, maar hebben jullie ook al enkele deelvragen opgesteld? Bedenk eens wat jullie zouden kunnen concluderen, welke vragen moet je jezelf daarvoor nog stellen? Wat willen jullie allemaal te weten komen?
  Hebben jullie al besloten wat jullie onder 'omstandigheden' verstaan? Weersomstandigheden? Harde wind heeft wel degelijk invloed. Dit draait om de dynamica van systemen en is best wel ingewikkeld om goed te snappen.
  Waarschijnlijk zijn jullie erg benieuwd waarom de verschillende bruggen er zo uitzien zoals zij doen. De ene met een boog, de ander met een vakwerk. Misschien is het een idee hier de krachtenwerking uit te zoeken. Ontdek hoe een brug werkt, hoe krachten worden afgedragen. Dan kom je uiteindelijk tot eenzelfde soort antwoord maar laat je externe omstandigheden als wind, regen, teveel auto's op de brug etc achterwege en gaat het puur om de vorm.

  Hoe denken jullie hierover? Ik hoor het graag, dan kunnen jullie een stapje verder zetten. In het vervolg zal ik sneller reageren!

  Groet,
  Noor


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.