Profielwerkstuk Tuibruggen
-
Beste Joost Willems,
Wij hebben besloten om ons profielwerkstuk over tuibruggen te doen. We lopen echter wel tegen wat moeilijkheden aan en hopen dus dat je ons graag wil helpen.
Ons profielwerkstuk zal bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Een werkstuk en de brug zelf dus (gaan we zelf bouwen).We hebben de hoofdvraag en de deelvragen al opgesteld. Bij deze:
Hoofdvraag:
Aan welke technische aspecten moet je denken bij het bouwen van een tuibrug?Deelvragen:
-
Wat is de maximale doorbuiging die de tuibrug kan hebben voordat de constructie niet meer goed aansluit?
-
Wat is de spankracht op de tuien?
-
Wat zijn de voordelen van het bolstaan van het wegdek en wat is diens invloed op de brug?
Deelvraag 1 willen we natuurlijk in praktijk gaan brengen. We hebben alleen niet het idee hoe we de doorzakking van het wegdek kunnen meten als er gewicht op staat. Wij dachten door middel van foto's, maar volgens onze begeleider is dat niet echt een goede methode.
En, we weten niet echt hoe we de spankracht kunnen meten (deelvraag 2).
Onze docent vertelde ons dat het beste is om een simpel brugmodel te maken en dat te verbinden met de theorie.
Het boek 'Toegepaste Mechanica deel 1' hebben we al in huis. :)
Groetjes,
Foskien en Wouter,
Stedelijk Gymnasium Haarlem, klas 6 -
-
Hee Foskien en Wouter,
Jullie hebben een goede start gemaakt zo te zien. Leuk! Joost is op reis naar het zonnige Zuid-Amerika dus neem ik zijn taak vanaf nu over en zal ik proberen jullie zo goed mogelijk te begeleiden.
Wat betreft vraag 1, zouden jullie het kunnen proberen met een eenvoudige meetlat. Verhoog hierbij telkens het gewicht een beetje, totdat de brug het begeeft. Probeer dit meerdere keren en gebruik uiteindelijk de grootste gemiddelde doorbuiging als eindresultaat.
Wanneer jullie de doorbuiging willen berekenen zouden jullie het best Toegepaste Mechanica deel 2 even kunnen lenen uit de bibliotheek, waarbij het 8e hoofdstuk jullie een eind op weg zou kunnen helpen.Wat betreft de spankracht; Spankracht is een kracht die ontstaat als er een touw of kabel strak gespannen wordt. Om deze kracht te meten wordt veelal de krachtmeter gebruikt, die aan de hand van een veertje de uitrekking en daarmee de kracht meet. Het zou heel goed kunnen dat jullie zo'n krachtmeter op school hebben en al eens hebben gebruikt voor proeven natuurkunde. Vraag maar even na!
Laat maar weten hoe het is gelukt!
Groetjes,
Noor