Bamboe Watertoren • Hallo,

  wij zijn twee leerlingen uit 6 VWO aan RSG Broklede. voor ons profielwerkstuk werken wij aan een worldschoolproject: het ontwerpen van een watertoren van bamboe. Hierbij hebben wij twee problemen:

  • hoe maak je duurzame, stevige verbindingen tussen bamboe zonder het gebruik van touw en met materialen die beschikbaar zijn in zambia?

  -hoe bepalen we de fysische eigenschappen (buigzaamheid, stevigheid, uitzettingscoefficient) van bamboe (we gebruiken de soort Oreobambus buchwaldii)

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Kevin Daalhuizen en Anna Blom • Beste Kevin,

  voor jullie ben ik even gaan zoeken en ben op een afstudeerwerk gekomen dat op internet stond. Deze is te vinden op onderstaande link:
  http://www.bambooteam.com/pablo/Bijlagen afstudeerrapport_A4.pdf
  Hier staat het een en ander over hoe je bamboe kan verbinden. Ook staan er mechanische eigenschappen van bamboe.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mocht dit niet voldoen, dan hoor ik het graag. Mochten jullie meer informatie over het verwerken van de mechanische eigenschappen dan kan ik jullie daar ook bij helpen.

  succes met het ontwerpen en het werkstuk.

  met vriendelijke groet,
  Joost • Hallo Joost,

  Bedankt voor dit document. Er staat heel veel nuttige informatie in. Toch hebben wij nog een paar vraagjes:

  Wij vroegen ons af of het mogelijk was een verbinding te maken door te klemmen, maar hier hebben we de uitzettingscoefficient voor nodig. Deze kunnen wij alleen niet vinden op internet.

  Ook staat er iets in het document dat wij niet begrijpen. ook hierover is geen uitleg te vinden op internet. Het gaat om de guttierez verbinding, er staat wel een plaatje bij, maar dit is een beetje vaag. Wij hoopten dat jij hier iets meer informatie over had.

  Alvast Bedankt!

  Groet,

  Kevin Daalhuizen en Anna Blom • Het warmte uitzettingscoefficient van bamboo is gemiddeld 0.640kJ/m h.
  Zie pagina 5 van het volgende document: http://www.inbar.int/Econo_devep/proceeding/Pa-Zheng-Potential of Bamboo-based Panels.pdf

  Wat betreft de guttierez verbinding, hier vond ik ook weinig over, mnisschien heb je aan het volgende document iets, waarin veel info over de verschillende verbindingen met bamboo staat beschreven: http://www.sheltercentre.org/sites/default/files/NON_ConstructingWithBambooConnections.pdf

  In dit document staan ook nog een aantal eigenschappen van een bepaald soort bamboo, ook mbt verbindingen http://opus.bath.ac.uk/16170/1/papers/Paper 125.pdf
  En misschien deze site: http://www.bamboo-inspiration.com/bamboo-construction.html

  Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Als ik nog wat vind ook die specifieke guttierez verbinding, laat ik het weten!

  over de Guttierez is inderdaad heel weinig te vinden. Ook in mijn constructieboeken niet. Helaas houden wij ons vooral bezig met staal, beton en houtconstructies, waarbij we bamboe bijna niet meenemen. Wat er in ieder geval kort staat in het document heeft de volgende uitleg nodig.

  Wanneer een stang/staaf/balk buigt, dan komen er extra trekkrachten en schuifspanningen in de stang/staaf/balk voor. De Guttierez verbinding is een verbinding die zorgt ervoor dat je bamboe met staal combineert, waardoor de goede buigeigenschappen van bamboe worden gebruikt, zonder dat er extra trekkrachten of schuifspanningen ontstaan. Hoe dit precies in z'n werk gaat is voor mij ook niet echt duidelijk.

  Ik hoop het iets meer toe te hebben gelicht. Als het voor jullie nog niet duidelijk is, zou ik deze verbinding gewoon niet gebruiken.

  mochten jullie nog meer vragen hebben, dan horen wij dit graag.

  met vriendelijke groet,
  Joost Willems • @Joost-Willems supergoed werk Joost, bericht is oud maar nog steeds zeer bruikbaar


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.