Elektrische energie opwekken uit aardbevingen? • Hallo,

  Wij houden ons profielwerkstuk over het opwekken van elektrische energie uit de trillingen van aardbevingen. Wij vroegen ons af of iemand ook bezig was met dit onderwerp en ons misschien informatie wil geven. Is het mogelijk om een bestand met bruikbare informatie over dit onderwerp toegestuurd te krijgen? Is er al en proto-type van het mogelijke apperaat die de schokken opvangt en omzet in energie? Zo ja dan zouden wij graag willen weten hoe dit in zijn werking gaat. Wij hopen antwoord te krijgen op onze vragen en hopelijk ook een keertje langs te mogen komen.

  Vriendelijke groeten,

  Ikrame en Eva


 • PWS TU Delft Team

  Hee Ikrame en Eva!

  Jullie zijn al goed aan de slag geweest met de hoofd- en deelvragen. Als ik jullie was zou ik het wel beperken tot alleen het onderzoeken of het mogelijk is om de energie op te wekken, en niet ook wat de gevolgen zijn van een aardbeving. Dit is namelijk wel interessant om te weten maar brengt het jullie dichter bij het antwoord op de hoofdvraag?
  Daarbij zou ik de vraag 'Wat zijn de voor- en nadelen van deze methode' helemaal aan het einde beantwoorden, want het financiële aspect is natuurlijk ook een factor die meespeelt in deze deelvraag!

  Ik zal jullie over een paar dagen weer een berichtje sturen met betrekking tot het proefje op het Science Center. De aardbevingssimulator wordt namelijk ergens deze maand opgeleverd, en ook dan pas weet ik alle mogelijkheden die de plaat biedt! Dit kan nog eventjes duren, maar ik zal jullie op de hoogte houden via het forum.

  In de bijlage heb ik een dictaat gedaan met veel informatie over het rekenen aan trillingen en dergelijke. Zoek eens in het dictaat op het woord 'aardbeving' en wie weet helpt dit jullie weer verder!

  Hopelijk zijn jullie vragen hiermee voor nu beantwoord!

  Groetjes Pauline • Hallo Pauline,

  Dankjewel voor je reactie! Onze hoofdvraag is: Kan je bruikbare elektrische energie opwekken uit de trillingen van aardbevingen?

  Dit zijn onze deelvragen:

  • Wat is een aardbeving?
  • Hoe kan je energie opwekken uit aardbevingen?
  • Aan welke hoogte moet de schaal van richter voldoen om energie op te kunnen wekken?
  • Welke trillingen zijn het best geschikt om elektrische energie op te wekken?
  • Waar kun je het beste deze energie opwekken?
  • Kun je de plaatst van een aardbeving voorspellen?
  • Gevolgen van aardbevingen (wat betreft de schade)
  • Voor- en nadelen van deze methode
  • De vergelijking met andere energie bronnen
  • Is het financieel haalbaar?

  Welk proefje zou hier indien bij kunnen passen?
  Is er ook een proefje die de kracht van de trillingen van aardbevingen meet?

  Groetjes Ikrame en Eva


 • PWS TU Delft Team

  Ha Ikrame en Eva,

  Interessant onderwerp hebben jullie gekozen! Ik weet zo gauw geen andere scholieren die hetzelfde onderwerp hebben gekozen, maar je zou op het forum kunnen zoeken onder dit kopje.

  Hebben jullie al een hoofdvraag en deelvragen? Dan kunnen we verder gaan kijken naar een proef uitvoeren op de TU Delft!

  Ik ben benieuwd!

  Groetjes Pauline • hoi pauline,

  Helaas hebben we het dicaat niet ontvangen wij hopen die nog te ontvangen via de email ikramecasa@gmail.com en evajongebloet@gmail.com. Ook moeten wij in november 1ste versie van profielwerkstuk inleveren wij vroegen ons daarom af of we in oktober een keer terecht kunnen in de science lab al is het alleen om met studenten er over te praten en hulp te krijgen. Is de oude plaat nog bruikbaar?

  groetjes Eva en Ikrame


 • PWS TU Delft Team

  Hee meiden!

  Ik heb het dictaat naar jullie gemaild. De plaat is nog steeds niet af, en ik kan hier nog geen duidelijkheid over geven. Wat ik tot nu toe weet is het volgende: de plaat kan trillen in zowel x als y richting en kan dus redelijk goed een aardbeving simuleren (de oude plaat kon alleen in 1 richting trillen). Het was de bedoeling dat de frequentie ingesteld kon worden, maar we weten nog niet of dit gelukt is. Verdere specificaties krijg ik in de loop van volgende week te horen! Ga er dus vanuit dat het erg lastig is om te testen op energie met deze triltafel, want hij is misschien eenvoudiger dan jullie hebben gevonden op internet. Ik kan jullie dus helaas ook nog geen indicatie geven of jullie langs kunnen komen en wanneer, sorry!

  Volgende week horen jullie weer van me!

  Groetjes Pauline • Hoi Pauline,

  Wij zijn nog nieuw op deze site en weten niet zo goed waar we de bijlage kunnen vinden. Is het mogelijk dat u de bijlage opnieuw stuurt naar de mail ikramecasa@gmail.com. Ook vroegen we ons af of u ongeveer weet wanneer we terecht kunnen op het TU Delft aangezien we dan een planning voor ons zelf kunnen gaan maken.

  Groetjes Eva en Ikrame


 • PWS TU Delft Team

  Hello!

  Hmm dat is gek, ik heb hem toch echt gemaild. Ik zal hem nog eens naar beide mailadressen sturen!
  Met betrekking tot de plaat: het gaat nog even duren, waarschijnlijk één tot anderhalve maand. Dit is denk ik te laat voor jullie of niet? De oude plaat is niet bruikbaar voor onderzoek, daar is hij te oud voor helaas. Donderdag 20 oktober zit ik de hele middag (13.00 tot 17.00 uur) op het Science Centre van de TU om scholieren te helpen met hun PWS (de zogenaamde PWS- middag). Ik ben geen specialist op het gebied van aardbevingen, maar ik zou natuurlijk met jullie het stuk kunnen doornemen voor tips! Lijkt dat jullie wat?

  Hopelijk komt de mail nu wel aan!

  Groetjes Pauline


 • PWS TU Delft Team

  Top dat jullie het dictaat ontvangen hebben! Is hij nog een beetje van pas gekomen?

  Ik heb jullie opgeschreven voor 20 oktober. Ik zal vragen of er nog iemand aanwezig kan zijn deze middag die veel van aardbevingen af weet!

  Tot dan!

  Groetjes Pauline • Hallo,

  Jaa we hebben eindelijk het dictaat ontvangen, dankjewel! 1 november moet de eerste versie af zijn, maar we mogen daarna nog wel onderzoek doen. Alleen moet 1 december de definitieve versie af zijn. We zouden graag 20 oktober langs willen komen. Is er verder nog een expert op dit gebied? Wij dachten namelijk dat jullie ook met dit onderwerp bezig waren. Verder vinden we het geen probeel om vaker langs te komen.

  Groetjes Ikrame & Eva • Hoi!

  De tentamenweek is bijna voorbij en we kunnen daarna weer hard aan de bak voor ons profielwerkstuk.
  Nu vroegen we ons af hoe de status op dit moment is over de proef? We laten aankomende week nog wat van ons horen over het idee van het huis!

  Groetjes Eva en Ikrame


 • PWS TU Delft Team

  Hee meiden!

  Hopelijk is jullie toetsweek goed verlopen.

  Als het goed is is de aardbevingsvloer voor de kerstvakantie af, maar ik kan het nog niet met zekerheid zeggen... Jullie zouden je al wel kunnen aanmelden voor de PWS middag op donderdag 12 januari, of is dit dan al te laat? Ik verwacht dat de plaat dan wel echt af is...

  Ik houd jullie op de hoogte!

  Groetjes Pauline • Hey pauline!

  We hebben het even met onze docent overlegt we mogen de proef gelukkig nog later doen dan 1 december. 12 januari gaat niet lukken omdat het te dicht bij onze tentamenweek zit. Zou het eventueel ervoor kunnen zoals in kerstvakantie en als het echt niet anders kan dan 12 januari.
  we krijgen 1 december krijgen we wel een cijfer zonder proef en kunnen dat cijfer opkrikken door proef uit te voeren. Ons definitieve cijfer is dus sterk afhankelijk van deze proef. Dus laten we hopen dat de plaat dan wel af is :)

  Groetjes Ikrame en Eva


 • PWS TU Delft Team

  Ha meiden!

  Dat klinkt goed! Helaas kan ik zelf niet in de Kerstvakantie, donderdag 12 jan is de eerst mogelijke optie. Donderdag 15 dec staat ook nog een PWS-middag gepland, mocht het zo zijn dat de plaat dan af is dan contact ik jullie. Zouden jullie je willen aanmelden via deze link ?

  Succes en tot snel!

  Groetjes Pauline • Hallo,

  Pauline, we wilden ons graag aanmelden voor pws middag. Alleen staat donderdag 12 januari er helemaal niet tussen (Niet vol). En de rest van de data begeleid je niet. Wat moeten wij nu doen?


 • PWS TU Delft Team

  Ha meiden!

  De PWS middag van 12 jan is inderdaad komen te vervallen in verband met andere activiteiten op het Science Centre. Zouden jullie bijvoorbeeld woensdag 18 januari kunnen komen? Of is dat midden in jullie toetsweek? Overigens is de aardbevingsvloer nog niet af, maar jullie hebben een plan B voor als jullie de proef niet kunnen uitvoeren bij ons toch? Ik hoor het wel!

  Sorry voor de verwarring!

  Groetjes Pauline • Hoi Pauline,

  Wegens tentamenweek en excursie vlak daarna komt 18 januari inderdaad niet uit.
  Zouden we na 31 januari langs kunnen komen? Plan B zegt ons overigens niets.

  Groetjes Ikrame en Eva


 • PWS TU Delft Team

  Hee meiden!

  Goed nieuws: de plaat is af! Zouden jullie woensdag 1 februari langs kunnen komen in de ochtend? En zouden jullie dan van te voren jullie precieze onderzoeksplan willen sturen?

  Succes met de toetsweek!

  Groetjes Pauline • Hoi Pauline,

  1 februari komt top uit! Alleen vroegen we ons af wat jullie als voorkeur geven voor het materiaal van het huis.
  Wij dachten eerst aan lego, maar dat is natuurlijk 'te stevig'. Zijn er verder nog dingen waarop we moeten letten, zoals de grootte van het huis en de bijbehorende onderplaat. Dat is ons namelijk niet bij gebleven.

  Groetjes Ikrame en Eva


 • PWS TU Delft Team

  Ha meiden!

  Top, 1 februari staat. Zouden jullie om 13:30 uur kunnen?

  Met betrekking tot de proef:

  • Lego is inderdaad te sterk, de trilplaat zal een zo'n constructie waarschijnlijk niet laten falen. Hout zou kunnen, maar zorg dan dat de verbindingen tussen de plaatjes of staafjes niet te sterk worden. Denk bijvoorbeeld aan verbindingen met magneetjes, klemmetjes of dunne spijkertjes. Lijm is waarschijnlijk al te sterk, maar mocht dit jullie voorkeur hebben: gebruik niet te veel lijm en zeker geen sterke! Het nadeel van lijm is ook dat wanneer de constructie eenmaal gefaald heeft, de proef niet nogmaals uitgevoerd kan worden. Bij een gebouwtje dat bestaat uit plaatjes die verbonden worden door magneetjes, is het voordeel dat je de proef zo vaak kan herhalen als je wil!

  • Bepaal van te voren precies hoe je de proef wil uitvoeren: wat wil je weten na de proef en wat wordt dus je variabele? De frequentie, de amplitude, de soort constructie, de duur van de aardbeving? Zo zijn er nog veel aspecten te onderzoeken, dus denk hier goed over na!

  • De maximale frequentie die de trilplaat aankan is 10 Hz.
  • Op de (redelijk grote) triltafel is een afbakening gemaakt waar het huisje precies in moet passen, anders gaat deze schuiven over de vloer. De afmetingen hiervan zijn: 150 x 200 x 210
  • Mochten jullie het huis willen testen op een fundering, hebben wij een bakje dat gevuld kan worden met zand of ander grondmateriaal. De buitenste afmetingen van dit bakje zijn (logischerwijs) 150 x 200 x 210, de dikte van het plastic is 10 mm. Dus wanneer je je huisje gefundeerd wil testen, zorg dat het grondoppervlak van het huisje binnen het bakje past.

  Willen jullie mij laten weten wat het precieze onderzoeksplan wordt?

  Succes en tot 1 februari!

  Groetjes Pauline • Hoi pauline,
  Dit is wat wij een beetje in gedachte hadden

  Ons huis zal bestaan uit hout dat is verbonden met magneetjes, hierdoor kunnen we de proef meerdere keren uitvoeren. Verder maken we gebruik van Base Isolation, hierbij zit aan het huis een plaat, de zogenoemde base. Wij willen onderzoeken bij welke magnitude het huis neerstort. Dit kunnen we bereken uit de amplitude. Door de hoogte van de magnitude te weten kunnen we berekenen wat de maximale opbrengst aan energie is die we kunnen opvangen met dit huis. Al zouden we de wrijving/arbeid kunnen bereken van de plaat van het huis en de trilplaat kunnen we een nauwkeurigere schatting maken hoeveel energie we kunnen opwekken uit de wrijving.

  Voor nu is onze onderzoeksvraag: Tot welke magnitude is het huis bestendig tegen aardbevingen.

  We hopen dat dit genoeg informatie is en anders horen we het graag.

  Groetjes Eva en Ikrame


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.