Seismiek
-
Geachte heer/mevrouw,
Ik ben een student van de hogeschool Rotterdam, ik studeer daar aan de leraren opleiding natuurkunde. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar en daarom ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek. Ik hoopte dat jullie mij misschien van wat informatie konden voorzien.
Het onderzoek gaat over seismiek. Ik wil geluidsgolven laten weerkaatsen op verschillende materialen en dan kijken wat er veranderd aan deze geluidsgolven. De centrale vraag is eigenlijk: hoe kunnen we m.b.v. geluidsgolven bepalen uit welk materiaal de grondlagen bestaan en hoe diep zijn deze dan? Om hier achter te komen ga ik dit na bootsten met een practicum.
De golven ga ik produceren met een toongenerator. Het probleem is opvangen van de weerkaatste golven, ik weet namelijk niet zo goed hoe ik dat aan moet pakken. Ik zat te denken om het programma coach te gebruiken, daar zitten ook geluidssensoren bij. Maar omdat het geluid meerdere malen weerkaatst gaat worden ben ik bang dat ik geen mooi resultaat krijg, maar een soort ruis van golven.
Zouden jullie mij hiermee op weg kunnen helpen? Of mij misschien door kunnen verwijzen? Overige tips zijn natuurlijk ook altijd welkom! Wanneer u meer informatie nodig heeft staan er in de bijlage nog twee bestanden, één met een aantal deelvragen en één met een stukje uitgewerkte theorie.
Met vriendelijke groet,
Suzanne Berkel
-
Dank jullie wel! Ik ga ermee aan de slag:)
-
Het Suzanne,
Ik zit dan wel in 6 VWO maar misschien kan ik je op een goed idee brengen: Mail eens naar het KNMI (of anders een Amerikaans equivalent), zij doen ook onderzoek naar bevingen in de aarde. Of mail eens naar Shell/BP en kijk wat zij zeggen. Je gaf zelf net al wat goede voorbeelden van bedrijven die deze techniek toepassen: door te kijken wat zij doen kan dat jou informatie geven.
Ik weet wel dat bedrijven die samenstellingen van de grond onderzoeken vaak een vorm van golven toepassen. Ik neem aan dat zij een golf op de grondlagen afsturen en kijken wat er daarvan terugkaatst met welke frequentie en welke golflengte (en dus ook snelheid). Aan de hand daarvan kunnen zij bepalen hoeveel goud en waar goud in de grond zit.
Of kijk eens bij ArcelorMittal http://www.arcelormittal.com/corp/ zij ''mijnen'' ook, ik denk dat zij je ook wel redelijk wat kunnen vertellen.
Waarschijnlijk moet je een beetje in deze richtingen zoeken en gewoon even in de rondte mailen. Niet geschoten is altijd mis.
Succes met je Scriptie.
Groet,
Wesley -
Ha Suzanne (en Wesley),
Dit is gelijk een vrij specifieke vraag waar ik je niet direct verder mee kan helpen. De tip van Wesley is wel een goede (bedankt Wesley!). Deze bedrijven hebben hier inderdaad een hoop ervaring mee.
Ook op de TU zijn wij bezig met onderzoek in deze richting. Ik zou je adviseren contact op te nemen met Eric Verschuur, die de Acoustical Wavefield Imaging onderzoeksgroep leidt. Wellicht dat hij of iemand binnen zijn groep je verder kan helpen.
Succes!
Groet,
Michiel