experiment isolatie • beste meneer, mevrouw
  Wij zijn 2 leerlingen uit VWO 6 en bezig met ons profielwerkstuk. We houden ons PWS over het bouwen van een duurzaam en energieneutraal huis. Hierbij is isolatie van groot belang, daarom willen we hier een experiment mee uitvoeren. Onze deelvraag over isolatie is: Welke materialen kunnen gebruikt worden voor de isolatie van een duurzaam en energieneutraal huis?
  We hebben moeite met het verzinnen van een opstelling en met wat we nodig hebben voor dit experiment. Kan u ons helpen met een werkplan of met benodigdheden? We willen testen welke duurzame isolatiematerialen het beste werken. Deze materialen kunnen we regelen bij bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn.
  Wij horen graag van u.
  groet,
  Xander en Yorik


 • PWS TU Delft Team

  @Yorik
  Beste Xander en Yorik,

  Jullie hoofdvraag is goed opgesteld!
  Je zou een top 3 kunnen maken van (duurzame) isolatiematerialen die wijdverbreid beschikbaar zijn in bouwmarkten en voor elk een houten doos met dit materiaal erin kunnen plaatsen. Let wel op de verhoudingen, dus kies materialen die even dik zijn.
  Verhoog de temperatuur tot 40 a 50 graden (bij elk materiaal hetzelfde) en kijk m.b.v. een temperatuurmeter hoe snel de temperatuur zakt.
  Deze temperaturen kan je dan plotten in een grafiek over de tijd.
  Had je al bepaalde duurzame isolatiematerialen in gedachten?

  Groetjes,
  Stijn • Beste Stijn,
  Allereerst bedankt voor je reactie, de 3 isolatiematerialen die wij willen testen zijn
  vlas isolatieplaten, kooltherm isolatieplaat en kurk isolatieplaat
  als een van die 3 toch niet mogelijk blijkt te zijn gebruiken we hennep isolatieplaat.
  Verder hebben we nog een paar vragen over het experiment met de houten doos, op internet kunnen we hierover niks vinden, daarom hopen we dat jij ons hierbij kan helpen. Moeten we 3 dozen maken, voor elk isolatiemateriaal 1, of kan het allemaal in dezelfde doos? En hoe moet het isolatiemateriaal 'bevestigd' worden? ook kunnen we ons niet goed voorstellen hoe we de doos moeten maken. We nemen aan dat deze helemaal dicht moet kunnen, maar ook open en dicht moet om de temperatuur te meten. Kan je ons een omschrijving geven of een klein plan om deze doos te maken, dat zou ons erg helpen.
  We horen graag van je.
  vriendelijke groet,
  Xander en Yorik


 • PWS TU Delft Team

  @Yorik
  Hoi Yorik,

  Sorry voor mijn late reactie.
  Het hout wat ik genoemd had, is maar een voorbeeld van de vele mogelijkheden die er zijn.
  Je zou ook piepschuim / ander materiaal kunnen gebruiken waar je de platen 'omheen' of 'binnenin' plaatst.
  Als je de isolatieplaten makkelijk kan demonteren (dus met tape oid vast maken) dan hoef je maar één houten/piepschuim/kartonnen/etc. kubus te bouwen. Indien dit niet gaat, zal je drie kubussen moeten bouwen.
  Met de winkels die nu dicht zijn wordt het wellicht lastiger om een temperatuurmeter met draadje aan te schaffen, maar dit is in mijn ogen de handigste methode om binnenin de temperatuur te meten. Je kan een klein gaatje boren om het draadje doorheen te doen.
  Succes!

  Groet,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.