PWS Exoskelet
-
Beste Student,
Wij doen ons PWS over het exoskelet en vroegen ons af of jullie ons daarbij kunnen helpen en of wij een keer kunnen komen kijken naar het exoskelet dat jullie hebben gebouwd.
Mvg,
Mila Smit & Willemijn Reijers -
Hallo @mila-smit ,
Ik ben bang dat er momenteel geen scholieren rondleidingen kunnen krijgen op de TU Delft. Wat willen jullie bereiken door het exoskelet te bezoeken? Misschien kunnen we jullie op een andere manier helpen.
Groet,
Midas -
Hallo Midas,
Zouden wij een paar vragen kunnen stellen via de mail of zoom over het proces omtrent het ontwikkelen van een exoskelet?
Mvg,
Mila Smit & Willemijn Reijers -
Hallo @mila-smit ,
Jullie kunnen ook de vragen stellen via dit forum. Zo kunnen andere scholieren er misschien ook iets van leren. Of hebben jullie een specifieke reden dat jullie willen videobellen?
Groet,
Midas -
Goedemiddag,
Hierbij onze vragen:
- Wat voor materialen gebruiken jullie voor het exoskelet? Waarom?
- Zijn er verschillen in soorten materialen die goedkoper of duurder zijn en wat zijn de effecten op de werkzaamheid van de verschillende materialen?
- Maken jullie veel gebruik van een 3D printer? Hoe gaat dat dan in zijn werk?
- Hoe verloopt het proces van het bedenken van een exoskelet tot het in elkaar zitten ervan?
- Jullie hebben op dit moment al vier exoskeletten ontwikkeld. Wat zijn de grootste verschillen?
- Welke aanpassingen willen jullie nog doen op een volgend exoskelet? Wat kan er nog beter?
- Hoe zorgt het exoskelet ervoor dat de persoon in kwestie in balans blijft?
- In hoeverre zien jullie het voor je dat het gebruik van een exoskelet in de komende jaren gebruikelijker wordt?
- Denken jullie dat het mogelijk is dat mensen die geen bewegingsmogelijkheid hebben in het lichaam, door middel van een exoskelet normaal kunnen bewegen op dagelijkse basis?
- Is er een manier waardoor het exoskelet goedkoper zou kunnen worden?
Groet,
Mila Smit & Willemijn Reijers -
Hallo @mila-smit ,
Hebben jullie al hoofd- en deelvragen opgesteld voor jullie PWS? Ik heb nog moeite met een verband vinden tussen jullie vragen. Ook zijn veel vragen erg algemeen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten exoskeletten en elk onderdeel van deze producten heeft weer bepaalde eisen. Daarom kan ik niet echt antwoord geven op de vragen over materialen. Als jullie een specifiek onderdeel kunnen noemen van een specifiek exoskelet dat jullie interessant vinden kan ik jullie vragen er misschien over beantwoorden. Dit geldt vooral voor de eerste drie vragen. Ik kan jullie ook meer over 3D-printen vertellen als jullie daar geïnteresseerd in zijn. Hebben jullie zelf al onderzoek gedaan naar deze vragen?
Er zijn inderdaad verschillende ontwerpen van exoskeletten en ze focussen allemaal weer op een ander onderdeel. Zo komt het ontwerpproces ook tot stand. Het begint allemaal met een probleem dat ze willen oplossen. Kijk ook eens naar ons stappenplan over ontwerpen: https://pwstudelft.nl/stappenplan/. Misschien helpt jullie dat hoe een ontwerpproces in elkaar zit.
Ik kan niet voor de onderzoeksgroepen spreken die exoskeletten ontwerpen. Echter, geloof ik dat er vooral nog veel verbeteringen te maken zijn in de aansturing van het exoskelet. Er zijn zelfs exoskeletten die aangestuurd worden met hersensignalen net als dat met echte benen gaat. Stabiliteit is ook een belangrijk onderdeel. Het is namelijk wenselijk om het exoskelet zo klein en licht mogelijk te maken om het leven van de patiënt zo min mogelijk te beïnvloeden. Echter maakt een minimalistisch ontwerpen het moeilijk om krachten en momenten op te vangen om te stabiliseren. Veel exoskeletten gebruiken dus nog krukken.
Zolang er een probleem is met een loopfunctie van mensen zullen onderzoekers proberen er een oplossing voor te zoeken. Als het lukt om de bovengenoemde problemen op te lossen zouden exoskeletten beter kunnen worden toegepast en door de grotere productieschaal zullen ook de kosten dalen. Echter zijn onderzoekers ook opzoek naar andere manieren om zenuwproblemen op te lossen. Elon Musk heeft laatst neuralink gepresenteerd: https://neuralink.com/.
Ik weet dat ik niet al jullie vragen helemaal heb kunnen beantwoorden maar hopelijk hebben jullie er toch iets aan. Probeer voortaan iets specifiekere vragen te stellen. Het is voor mij moeilijk om een heel ontwerpproces uit te leggen van verschillende onderzoeksgroepen.
Groet,
Midas