Afstandssensoren • Hallo,

  Voor het profielwerkstuk wil ik met mijn groep iets doen met afstand meten tussen voorwerpen. Daarvoor hebben we opgezocht naar soorten sensoren die bestaan. Het enige probleem is dat deze sensoren de afstand tussen de sensor zelf en het voorwerp meten. Wij willen iets dat de afstand tussen de twee sensoren kan meten. Oftewel twee sensoren die elkaar aanvoelen en de afstand tussen elkaar kunnen meten. Bestaat zo'n sensor of wordt het dan iets dat op micro-GPS of Bluetooth lijkt?
  Bij voorbaat dank.


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @Rand ,

  Klinkt als een gaaf onderwerp. Zou je iets meer kunnen uitleggen over jullie PWS en het experiment dat jullie willen doen? De afstand tussen twee punten meten kan namelijk op veel manieren en de één is geschikter dan de andere voor bepaalde toepassingen.

  Groet,
  Midas • Hoi,

  Bedankt voor het antwoord. We zijn namelijk bezig met sociale distancing. Dus het ontwerpen van een apparaatje dat de afstand tussen mensen kan meten. De bedoeling is dat het apparaatje een trilling geeft bij afstanden kleiner dan 1,5. Alleen het probleem is dat als iedereen dit apparaatje draagt, de licht/geluidgolfen met elkaar kunnen interfereren als de twee sensoren tegen elkaar zijn.
  Wat zou de oplossing hiervoor zijn? En wat zijn de beste sensoren die voor deze toepassing gebruikt kunnen worden?


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @Rand ,

  Ik denk dat infrarood en ultrasone sensoren voor deze toepassing misschien niet geschikt zijn. Dit is mede omdat deze sensoren één kant op gericht zijn, veel ruis ervaren en ook op andere objecten dan mensen af gaan. Al zou je deze sensoren wel als "proof of concept" kunnen gebruiken en de rest van het systeem uitwerken. Dus dan zeg je eigenlijk: dit systeem willen we maken maar we weten nog niet welke sensoren het best zijn dus gebruiken we een ultrasone sensor voor het idee. Het zou misschien ook met het gps signaal van telefoons kunnen maar dat is moeilijk met privacy en precisie. Misschien kun je ook met een zender en een ontvanger werken. Dat elke gebruiker een zender en een ontvanger draagt en zodra de zender in de buurt van de ontvanger (1,5m) komt er een alarm af gaat.

  Groet,
  Midas • Hallo Midas,

  Erg bedankt voor je antwoord. Apart van IR en sonar, maar hoe zit het dan met LIDAR en LED? Je zegt ook een zender en een ontvanger gebruiken die iedereen kan dragen, maar wat voor zender en ontvanger dan?

  Met vriendelijke groet,

  Rand


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @Rand ,

  LIDAR en LED werken vergelijkbaar met IR en sonar. In alle gevallen sturen ze een signaal naar buiten en komt er een signaal terug met een bepaalde vertraging. Die vertraging meten ze en zo weten ze hoever een object is. Het probleem met dit type afstandssensoren is dat ze de afstand tot alles meten en niet per se alleen met mensen. Je zou kunnen zoeken naar een zender met maar een bereik van anderhalve meter en die op mensen plaatsen zodat de ontvangers een signaal geven zodra er iemand binnen anderhalve meter komt.

  Succes,
  Midas


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.