PWS aardbevingsbestendig bouwen
-
hoi Stijn, wij zijn bezig met ons profielwerkstuk over aardbevingsbestendig bouwen. Wij vonden per toeval je bericht over een ander profielwerkstuk. Zelf hadden wij een zelfde soort onderzoeksopzet en vroegen ons daarom af hoe we dit het beste aan kunnen pakken. We hebben al een aantal ideeën maar zouden graag jou aanbevelingen willen horen. We hebben al een hoop antwoorden op vragen van andere leerlingen gelezen. Hierdoor hebben wij onze onderzoekopzet aangepast. Wij denken er nu aan om verschillende constructies te testen door ze op te bouwen uit spaghetti. Hierbij variëren we in de vorm en kijken we wat het stevigst is. We zagen dat er een aantal PWS-middagen waren. Zouden wij dan een praktisch onderzoek kunnen doen? Welke verschillende constructies kunnen we dan testen? We hadden zelf al symmetrie in gedachten en verschillen in dwarsbalken en/of verticale en horizontale balken. groetjes Lo en Tom Gymnasium Beekvliet
-
wij hebben ook in een aantal artikelen teruggevonden dat de krachten op een simpel gebouw kunnen worden beschouwd als een massa veerprincipe we begrijpen het wel redelijk maar snappen niet helemaal hoe je hier de veerconstante in kan berekenen. Ook hebben we gelezen dat resonantie op kan treden wat een voorname reden is voor de breking van een constructie. nu vroegen wij ons af of een eigenfrequentie van iets simpels als een spaghetti constructie ook kan worden bepaald.
-
@Tomvdijk
Hee Tom,Grappig dat je al gelijk weet wie je moet hebben. Jullie kunnen inderdaad hier in Delft jullie constructies komen testen. Ik heb jullie via een PB op dit forum meer informatie gestuurd voor een afspraak. Voor vragen in de diepte zoals jullie vraag over de veerconstante, leg ik at normaal gesproken uit via het forum, maar omdat jullie aankomende donderdag als het goed is komen, zal ik het daar aan jullie uitleggen. Voor het bepalen van het resonantiepunt (=eigenfrequentie) zijn een aantal onderdelen nodig. Zie de Wikipedia-pagina over eigenfrequentie waarin deze formule te vinden is:
De zogenoemde veerconstante k kun je bepalen door een constante kracht uit te oefenen op de constructie en de uitwijking die daarbij ontstaat op te meten. Dit kan gewoon als de constructie stil staat.
Hopelijk tot donderdag!Groeten Stijn
-
Hoi Stijn,
5 december gaat ons helaas niet lukken maar misschien kunnen we 19 december langskomen?
Gr Tom en Lo -
Hoi Tom en Lo,
Yes is helemaal top! Schrijven jullie je wel nog even in? Meer informatie over inschrijven staat hier onderaan de pagina.
Stijn