PWS Aardbevingsbestendig bouwen • Hallo,
  Mijn naam is Victor en ik kom uit België. Voor mijn profielwerkstuk heb ik het onderwerp aardbevingsbestendig bouwen gekozen.
  Mijn hoofdvraag is "Welke vorm voor een gebouw is het best bestendig tegen aardbevingen?".

  Voor mijn praktische proef zou ik graag twee maquettes willen maken en deze dan laten testen op een trilplaat. De maquettes zullen twee verschillende gebouwen moeten voorstellen. Het eerste een balk vormig gebouw dat een typisch huis voorstelt en het tweede een paalwoning die soort gelijk is aan één uit Japan. Maar hier heb ik al een paar vragen. Mijn eerste vraag is hoe men deze maquettes het best kunnen maken (bijvoorbeeld met hout of iets dergelijks?). En mijn tweede vraag is hoe men de schaal van Richter kan toepassen op een trilplaat?
  Kunt u mij hier bij helpen?

  Alvast bedankt voor uw medewerking,
  Victor De Wael


 • PWS TU Delft Team

  @VictorDeWael
  Ha Victor!

  Je hebt al duidelijke vragen opgesteld zie ik.
  Het allerbelangrijkste bij het bouwen van dit soort maquettes op schaal is dat de stijfheid niet te hoog is. Daarom is het gebruik van de meeste soorten hout niet aan te raden. De laatste tijd heb ik veel ontwerpen met spaghetti voorbij zien komen. De stokjes kan je aan elkaar verbinden met lijm. Dan nog is het vaak nodig om gewichtjes aan het de bovenkant van de constructie toe te voegen om daadwerkelijk trillingen te zien.
  Je zou je ontwerp uit kunnen tekenen en deze op het forum kunnen uploaden voor extra feedback!
  De schaal van Richter van zo'n maquette is in theorie om te rekenen naar een constructie in de werkelijkheid, alleen is het erg lastig dit goed te benaderen. In mijn optiek zit je hier al snel een factor 10 of zelfs 100 vanaf.
  Ik moet wel mededelen dat ik de komende weken je niet hier in Delft kan ontvangen vanwege tentamens. Dit zou vanaf de week van 11 november weer kunnen. Is dat nog haalbaar voor je i.v.m. de PWS-planning?
  Daarnaast is er nog een workshop aardbevingen gepland op 21 november. Meer informatie is hier te vinden.

  Groetjes,
  Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.