Natriumglutamaat aantonen uit paprika chips van Lay's • Geachte heer/mevrouw,

  Mijn naam is Eveline Bogie en ik zit in 4 havo op College den Hulster in Venlo. Ik doe dit jaar profielwerkstuk voor het vak scheikunde. Ik ben nu al enige tijd aan het zoeken op internet, maar ik kan een belamgrijke vraag voor mijn profielwerkstuk nergens vinden. De vraag luidt als volgt: Hoe kan ik met behulp van een scheikundig proefje Natriumglutamaat aantonen? Ik hoop dat u mij kunt helpen zodat ik verder kan. Mijn hoofdvraag is: Hoeveel gram paprikachips moet je eten om boven de maxium waarde van natriumglutamaat (E621) te komen?

  Alvast heel erg bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,
  Eveline Bogie


 • PWS TU Delft Team

  Beste Eveline,

  Er zijn verschillende manieren om stoffen aan te tonen maar de meest gebruikte voor is HNMR/CNMR, helaas heb je voor deze methode hele dure apparaten nodig en kun je dit dus niet op school uitvoeren.
  Daarnaast zou je ook nog een TLC chromatografie kunnen uitvoeren, met deze methode kun je de verschillende stoffen uit je mengsel zien. Alleen kun je met deze methode niet zeggen welke verschillende stoffen in je mengsel zitten alleen hoeveel verschillende stoffen in je mengsel zitten. Door middel van een TLC-MS (een massa spectrum) te nemen kun je aan tonen wat voor een stof het is. Alleen is hier ook weer een duur apparaat voor nodig.
  Het is dus zoals je ziet er moeilijk om op school natriumglutamaat aan te kunnen tonen.

  Een manier die wel kan is om een TLC van je chipje te nemen en van puur natriumglutamaat. En dan kun je deze twee met elkaar vergelijken en kan je aantonen dat natriumglutamaat in je chipje zit.

  Ik hoop dat je iets met deze informatie kan

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.