Kwantummechanica • Beste menneer/mevrouw,

  We zijn twee leerlingen VWO 6 die erg geïnteresseerd zijn in kwantummechanica. Op het moment zijn we bezig met ons profielwerkstuk en daarom zouden we graag ons PWS doen over kwantummechanica. Hierbij moeten we experimenten uitvoeren. Hierbij zaten we zelf te denken aan het aanduiden van het foto-elektrisch effect m.b.v. het nobel prijs winnende experiment van Albert Einstein. Een ander interessant experiment wat we tegenkwamen is het tweespletenexperiment. We vroegen ons af of het mogelijk is een van deze experimenten bij jullie op de universiteit uit te voeren of bij te wonen. Als er ook een ander vergelijkbaar experiment bezig is op de universiteit zouden we dit ook graag horen.

  Alvast bedankt voor uw tijd!

  Met vriendelijke groet,

  Jan en Orin • Hoi Jan en Orin,

  Dit zijn inderdaad twee hele belangrijke en interessante experimenten! Ik ga graag op zoek voor jullie naar een plek waar een van deze experimenten uit te voeren zijn. Wat willen jullie onderzoeken met de experimenten? Hebben jullie al onderzoeks- en deelvragen? Dan weet ik waar ik precies naar op zoek kan.
  Ik hoor het graag!

  Groetjes Coco • Hoi Coco,

  We dachten zelf aan de hoofdvraag: "Wat staat aan de basis van de ontdekking van kwantum mechanica?". We dachten eraan om dit later eventueel uit te breiden met "de toekomst mogelijkheden van kwantum mechanica" als er genoeg tijd is. Met de experimenten willen we de ontdekking van de kwantum wereld nabootsen om zo te verklaren wat er aan de basis ligt van de ontdekking van kwantum. We zijn nog niet helemaal zeker van de hoofdvraag. Deelvragen hebben we nog niet volledig uitgewerkt.

  Bedankt voor de snelle reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Jan en Orin • Hoi Jan en Orin,

  De experimenten zijn zeker leuk om te doen, ze staan inderdaad aan de basis van quantum mechanica. Weten jullie al wat er precies uit de experimenten kwam? Dit zou ik als ik jullie was even goed uitzoeken om ook leuke deelvragen te bedenken.
  Wat ik lastig vind aan jullie hoofdvraag is dat de experimenten deze niet echt beantwoorden. Ze stonden inderdaad aan de basis, maar de experimenten zelf uitvoeren gaat hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe inzichten geven. Ze zijn eigenlijk meer een ontdekking waar de quantum mechanica verder op is gaan bouwen.

  Groetjes Coco • Hoi Coco,

  We vinden het bedenken van een goede hoofdvraag moeilijk. Vanwege het moeilijke onderwerp zijn we bang dat we een hoofdvraag kiezen die te uitgebreid is waardoor het ons niet zal lukken deze te beantwoorden. Maar we willen wel een hoofdvraag die interessant en haalbaar is. We zouden het graag willen horen als jij zelf tips of ideeën hebt voor het bedenken van een hoofd/deelvraag.

  We hebben al veel gelezen over de experimenten en ook met onze docent besproken dus we begrijpen wel al redelijk goed hoe het werkt.

  Met vriendelijke groet,

  Jan en Orin • Als jullie heel graag een van de experimenten willen doen, zou ik daar een hoofdvraag omheen bedenken. Het handigste is een van de experimenten te kiezen, en alleen als er tijd is je nog te focussen op de tweede. Ik zou eerst vragen of bijvoordeeld het twee spleten experiment uit te voeren is op school. Dan kun je vragen bedenken die gaan over specifiek dat experiment en de ontdekking daarvan. • Hoi Coco,

  Bij ons op school kunnen we dit experiment helaas niet uitvoeren. We hebben ondertussen meer vooronderzoek gedaan naar het twee spleten experiment. We zijn ook met een hoofdvraag opgekomen die we goed kunnen beantwoorden met dit experiment. De hoofdvraag is als volgt "Vertoont een elementair deeltje eigenschappen van een golf of van materie?". Als het mogelijk is zouden we dit experiment nog steeds graag op de TU willen uitvoeren/bijwonen.

  Met vriendelijke groet,

  Jan en Orin • Hoi Jan,

  Ik heb even rondgekeken en denk dat dit wel zou moeten kunnen. Ik ben wel nog bezig met het op te zetten dus kan dit nog niet met 100% zekerheid zeggen, ik laat het deze week nog definitief weten. Voor wanneer moeten jullie het experiment gedaan hebben?

  Groeten Coco • sorry ik moet jullie helaas teleurstellen, het is nog niet mogelijk op het Science Center dit experiment uit te voeren. Ik help jullie graag met andere vragen! • Hoi Coco,

  Jammer dat het niet kan. Zou het misschien wel mogelijk zijn om een experiment te doen waarbij het foto elektrisch effect wordt aangetoond?

  Bedankt voor alle moeite! • sorry, ook dit experiment kan ik op dit moment nog niet o het science center doen, maar ik ben in gesprek om dit wellicht op te zetten binnenkort. Voor wanneer moeten jullie het experiment gedaan hebben?


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.