Antibiotica vs Bacteriofagen • Hallo allemaal

  Wij hebben voor ons pws "Antibiotica vs Bacteriofagen" gekozen als onderwerp. Bacteriofagen leken ons erg interessant omdat antibiotica een bekend medicijn is met een groot probleem; bacteriën die resistentie kunnen kweken tegen het medicijn. En bacteriofagen hebben dit probleem niet door hun specifieke werking, maar zijn heel moeilijk te maken.

  Wij zijn al een eind op weg met de informatie over antibiotica en bacteriofagen, maar het leek ons leuk om ook een praktisch deel toe te voegen aan ons pws. Het eerste waar we aan dachten is de resistentie van bacterien aan te tonen zoals dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8

  Andere dingen die we hebben bedacht zijn het kweken van bacteriën, het kweken van antibiotica (zoals penicilline is gevonden uit een schimmel) en bacterien die resistentie kweken voor andere dingen (zoals temperatuur of zeep).

  Wij vroegen ons nu af hoe we dit het beste kunnen aanpakken. En hebben jullie misschien andere ideeën over practica die bij ons pws past.

  Bedankt,
  Reza


 • PWS TU Delft Team

  Beste Reza,

  In verband met snelle resistentie van bacteriën, wat je ook in het filmpje ziet. Raad ik het aan om geen praktisch onderzoek te doen met antibiotica. Natuurlijk kan je wel gewoon een batch bacteriën kweken maar daar heb je niet heel veel aan.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft • Hoi Ismene

  Jammer dat dit practicum wordt afgeraden. Zijn er misschien andere practica rondom het onderwerp van resistentie die je aan kan raden?

  bedankt,
  Reza


 • PWS TU Delft Team

  Beste Reza,

  Hierr heb ik een site gevonden waar een proef wordt uitgelegd over de resistentie van bacteriën, het gaat dus niet over antibiotica maar het komt neer op het zelfde. https://scheikundejongens.nl/2011/09/een-pws-ideetje-over-resistente-bacterien
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, maar pas wel altijd op met dingen resistent maken en zorg dat je goed begeleid wordt door je leraar/lerares.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene
  PWS TU Delft


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.