Kleurenblindheid • Beste lezer,

  Mijn klasgenoot en ik willen graag ons profielwerkstuk over kleurenblindheid doen. Wij hadden als eerste idee, om zelf een bril te maken die kleurenblindheid deels zou kunnen ‘verhelpen’, maar wij hebben nergens kunnen vinden hoe zo’n bril eigenlijk werkt, dus waar wij op zouden moeten letten.
  We hadden daarna het idee om met een lopend onderzoek, naar het verhelpen van kleurenblindheid, mee te doen. Hier hebben we helaas nog geen onderzoekers van gevonden.
  Omdat wij echt iemand nodig hebben die

  1. Ons zou kunnen vertellen hoe zo’n kleurenblindheid-bril werkt
   Of
  2. Die voor ons een onderzoek heeft waar we aan mee kunnen doen,
   vroegen wij ons af, of er een docent is op de TU Delft die ons bij dit onderwerp zou kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Roos Pisa • Beste Roos,

  Leuk en interessant onderwerp! Tot nu toe heb ik nog geen onderzoek aan de tu gevonden die dit doet. Ik ben wel op zoek naar goede uitleggende artikelen. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug! • Beste Roos,

  Kleuren blindheid is een fout in de kegeltjes in iemands oog. De kegeltjes zijn er voor groen, rood en blauw. Om meer kleuren te zien maken deze soorten kegeltjes combinaties. In een normaal werkend oog overlappen de rode en groene fotopigmenten een beetje. Bij kleurenblinden is dit overlap veel groter, waardoor ze groen en rood vaak niet kunnen onderscheiden. De kleurenblinden bril is zo gemaakt dat de kleuren licht waar de groene en rode kegels het meest overlappen weg worden gefilterd, zodat ze niet in het oog terecht komen. Zo gaan er dus bepaalde kleuren weg uit het zicht, maar zijn andere kleuren beter te onderscheiden.

  Hoe je eventueel zo'n bril kan namaken is lastig, omdat een Amerikaans bedrijf patent heeft op het idee. Wat ik me kan voorstellen is dat je, als je weet welk deel van kegeltjes overlapt, je deze kleur zou kunnen gebruiken voor de glazen, zodat de specifieke kleur weg gefilterd wordt. Ik heb hier zelf echter helemaal geen ervaring mee en heb ook nog niet kunnen vinden over waar de overlap exact zit bij kleurenblinden.

  Ik heb deze informatie van een site die de brillen verkoopt in Nederland. Op de TU Delft wordt er voor zover ik weet geen onderzoek naar gedaan. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

  Groetjes Coco


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.