PWS Bio- en Petro-plastic • Beste TU Delft,
  Voor ons PWS willen wij (Ayoub en Anass) een vergelijking maken tussen plastic gemaakt van aardolie en plastic gemaakt uit cellulose en zetmeel.
  Wij willen graag een experiment uitvoeren waarbij we deze plastics kunnen vergelijken, wat betreft de productiefase, het gebruik en de afbraak?

  Onze hoofdvraag is:
  Wat zijn de voordelen van bio-plastics, gemaakt uit zetmeel en cellulose, ten opzichte van petro-plastics, gelet op productie, utilisatie en afbraak ?

  Onze deelvragen zijn:
   Welke verschillen zijn er in de productie van bio-plastics en petro-plastics, gelet op duurzaamheid en groene chemie?
   Welke verschillen zijn er in het gebruik van bio-plastics en petro-plastics met betrekking op de stofeigenschappen van deze plastics?
   Welke verschillen zijn er in de afbraak van bio-plastics en petro-plastics?


 • PWS TU Delft admin

  @Ayoui
  Hallo Ayoub en Anass,

  Jullie onderzoeksvragen zien er al goed uit. Daar heb ik niets echt aan toe te voegen. Houdt er wel rekening mee dat bij bio-plastic onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten: bioplastic en biologisch afbreekbaar plastic. Bij dit topic heb ik andere scholieren wat informatie gegeven over het verschil hiervan. Dit is natuurlijk iets dat jullie goed kunnen belichten in jullie onderzoek.

  Het handigst is om eerst wat literatuur onderzoek te doen over de productie en wat eigenlijk de verschillen zijn. Gebaseerd op deze informatie krijg je een beter idee over wat kan verschillen en waarbij je dus wat proeven kan doen.

  • Experimenten mbt productie zullen wat lastig zijn.
  • Bij gebruik/utalisatie van plastic kun je natuurlijk kijken of je wat plastics kan kopen en daar eigenschappen van testen.
  • Experimenten gerelateerd aan afbraak van plastic kun je misschien het best baseren op informatie uit literatuur. Om zo te zien of het haalbaar is voor jullie om te doen.

  Probeer even naar deze dingen te kijken en mochten jullie vastlopen dan moeten jullie dat gewoon aangeven.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne • Beste Sanne,
  Ons literatuuronderzoek is grotendeels compleet en inmiddels is duidelijk geworden wat nou daadwerkelijk het verschil is tussen bio-plastic en bio-composteerbaar plastic en petro-plastic.

  Nu willen we alleen nog een experiment uitoefenen om te kijken welk proces duurzamer is. Het uiteindelijke doel van het experiment is om erachter te komen wat het ecologische verschil tussen de plastics. Hierbij kijken we naar de E en Q factor, hoeveel afvalstoffen er ontstaan en hoeveel energie bij beiden processen nodig is. Ook willen we testen welk proces nou het beste plastic oplevert, dus we gaan dit dan ook vergelijken met normaal plastic. Hierbij denken we aan mechanische, optische en thermische testen.
  Om een afbraak proces na te bootsen gaat inderdaad lastig worden en dit wordt jammer genoeg een compleet literair deel.
  Helaas hebben we voor de rest van de proeven niet de benodigde materialen en hopen wij dat we terecht kunnen in het lab van de TU.

  Met vriendelijke groet Ayoub en Anass


 • PWS TU Delft Team

  Beste Ayoub en Anass,

  Helaas is het niet mogelijk om jullie proef op de TU uit te voeren omdat hier te weinig capaciteit voor is.

  Met vriendelijke groet,
  Ismene


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.