What is the impact of different air vortexes, caused by airfoil shapes, on the lift to drag ratio? • Ik ben een student van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest, waar ik het laatste jaar op de internationale afdeling in ga. Wij moeten ook een soort van profielwerkstuk doen (genaamd Extended Essay) in één van
  onze 6 vakken. Voor mij is dit natuurkunde geworden en daarvoor moeten we een origineel experiment moeten doen, deze moeten we, indien mogelijk, uitvoeren tijdens de zomervakantie zodat wij alle data na de
  zomervakantie kunnen verwerken.

  Voor mijn Extended Essay heb ik als onderzoeksvraag 'What is the impact of different air vortexes, caused by airfoil shapes, on the lift to drag ratio?' en ik vroeg mij af of er binnen de TU Delft een mogelijkheid zou zijn om gebruik te maken van bepaalde voorzieningen, zoals lage snelheid windtunnels, om mijn experiment uit te voeren.

  De bovenstaande vraag stuurde ik in een email en ik kreeg als advies op uw profielwerkstuk-site te kijken en deze vraag op het forum te plaatsen. Gisteren en vandaag heb ik me daar wat in verdiept en ik vermoed dat deelnemen aan een PWS middag de beste manier is, maar... binnen het IB programma is de timing wat anders dan op Nederlandse middelbare scholen, en ik zie op de website nog geen geplande data voor PWS middagen. Kunt u mij vertellen of er op korte termijn PWS middagen gepland staan? Of is er misschien een andere manier om mijn experiment uit te voeren?

  Ik hoor graag van u. Bij voorbaat dank!

  Mika Sprik • Hi Mika,
  Zelf heb ik hier onderzoek gedaan met een 2e jaars vak (Aero II). Ik kan je vertellen dat het vrij complex is en het niet bij het Science Centre te testen is, wel in een windtunnel van de faculteit maar hier kan jij helaas geen toegang tot krijgen. Er komt nu wel een nieuwe windtunnel aan bij ons (Science Centre), daar zullen de vortices visueel waarneembaar zijn, maar eraan rekenen is niet mogelijk helaas. Alsnog ben je natuurlijk welkom bij de pws-middagen, die zullen binnenkort verschijnen op de Website.
  Succes! • Hoi Storm,
  Erg bedankd voor je snelle reactie. Ik snap dat het niet mogelijk zal zijn om direct het experiment uit te voeren. Kan u andere mogelijkheden bedenken hoe ik het wel zou kunnen doen, buiten de TU Delft, of heeft u een suggestie hoe ik mijn vraagstelling kan aanpassen om het haalbaar te maken. • Kijk, een vortex ontstaat aan het einde van de vleugel (de tip). Wingtips gaan dit effect tegen, niet zo zeer het profiel van de vleugel. Ga onderzoek doen naar die wingtips: wel, geen, soort. En probeer dan modellen te bouwen met wingtips die in de test-section passen. Die kan je vervolgens bij ons komen testen op een van de pws-middagen. Het is mogelijk om je in te schrijven voor de pws-middag, zodra de data daarvoor bekend zijn. Deze zullen ergens de komende week verschijnen op de website. Daar kan je je dan inschrijven.
  Groetjes • Met betreft op de planning van de PWS middagen, wanneer zal die online kommen. En als hij er al is op welke website is die te vinden? • Deze zullen ergens deze dagen erop komen, a er achteraan!


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.