Het effect van achtbanen op je lichaam • Hoi,
  Mijn naam is Loredana en ik zit nu in 5vwo. Samen met een klasgenoot doen wij dit jaar ons profielwerkstuk over het effect van achtbanen op het menselijk lichaam. Het gedeelte waar wij een beetje moeite mee hebben is het opstellen van ons experiment. Het leukste lijkt ons om natuurlijk zelf echt te gaan testen wat de mens ervaart tijdens een ritje in de achtbaan. We vinden het alleen een beetje lastig om uit te zoeken hoe we dit het beste kunnen testen, dit komt natuurlijk omdat wij geen toegang hebben tot allemaal apparaten die waardes kunnen meten.

  We dachten er zelf al aan om misschien de versnelling te meten via onze telefoon tijdens een ritje in de achtbaan om zo de G-krachten te meten. Een bloeddruk meter hadden we zelf ook al. Hebben jullie misschien een idee voor ons? Of zouden jullie ons misschien opweg kunnen helpen met het opstellen van dit experiment?

  Bedankt,
  Loredana en Shanoja


 • PWS TU Delft admin

  @Loredana
  Hallo Loredana en Shanoja,

  Ik denk dat jullie goed opweg zijn voor een experiment bij jullie pws. Hebben jullie via literatuur al een overzicht van hoe achtbanen het lichaam beïnvloeden? G-krachten en bloeddruk zijn daar goede voorbeelden, maar ik kan me ook voorstellen dat je extra adrenaline in je lichaam hebt. Jullie zouden ook hier naar kunnen kijken en natuurlijk het makkelijkst is hartslag. Tegenwoordig hebben veel mensen een smartwatch met hartslagmeter, wellicht dat jullie die van iemand kunnen lenen.

  Het is belangrijk om vast te stellen van te voren wat en wanneer jullie willen meten. Bloeddruk zul je voor en naderhand willen meten. Hartslag zul je waarschijnlijk de gehele tijd willen meten. Houdt bijvoorbeeld wel rekening met dat de slagmeter wat vertraging heeft in reactie. Dit kunnen jullie bepalen in een kleine losse test. Dit kun je van te voren uitdenken en door mij of je beleider laten checken om te zien of jullie overal aan gedacht hebben.

  Voor de snelheidsmeter heb ik even op internet gezocht. Je kunt mobiele apps installeren, maar die gebruiken GPS. Een achtbaan zal lastig te volgen zijn met gps. Hierdoor zou ik zeggen dat het minder betrouwbaar is. Dit filmpje laat iemand zien die een snelheidsmeter heeft. Je zou er één kunnen zoeken/huren, kopen of zelf bouwen als jullie spullen hebben van Arduino (wellicht op school).

  Veel succes!
  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.