Corioliseffect • Beste student, wij zijn met ons pws bezig over corioliseffect. Wij vroegen ons af hoe je het procentuele verschil in massa tussen twee plekken op aarde kunt berekenen. Zoals het verschil in massa tussen jouw massa op de Noordpool en in Utrecht (ong. Het midden van NL). Zouden jullie daar ons mee kunnen helpen? Bedankt alvast


 • PWS TU Delft Team

  Beste @pwshulpnodig,

  Je haalt twee dingen door elkaar, namelijk gewicht en massa. Een weegschaal meet je gewicht, oftewel de kracht die jij op de weegschaal uitoefent door de zwaartekracht. Massa is wat moeilijker uit te leggen, massa is een maat om de hoeveelheid materie uit te drukken, ik raad je aan om even dit wikipedia artikel te lezen.
  Waar jij het over hebt is dus het gewicht, dus de kracht die jij op de weegschaal uitoefent door de zwaartekracht. Omdat de zwaarte kracht niet overal op de aarde even groot is, door de draaiing van de aarde, zal je als je je op dezelfde weegschaal op verschillende plekken op de wereld weegt een ander gewicht hebben. Maar dit heeft niks te maken met je massa! Die blijft gelijk (behalve als je tussendoor veel hebt gegeten of naar de wc bent gegaan of heel erg afgevallen bent..).
  Om de berekening die je wilt doen uit te voeren, raad ik je aan de volgende websites te bekijken, hier moet je genoeg informatie kunnen vinden!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_of_Earth
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earth's_rotation
  https://image.gsfc.nasa.gov/poetry/ask/a11511.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_force
  https://en.wikipedia.org/wiki/Newton's_laws_of_motion

  Mocht je er met deze informatie niet uitkomen, dan hoor ik dat graag.

  Groetjes,

  Thom • Hoi Thom

  Bedankt voor je reactie. Helaas begrijpen we het nog steeds niet helemaal. We hebben de sites bekeken maar we komen er gewoon niet uit. De gegevens die wij hebben zijn de afstand middelpunt aarde tot Utrecht, de coordinaten van Utrecht en de formule van Fcentrifugaal= m * omegakwadraat * R * cos (phi). Zou je ons verder willen helpen?

  Groetjes leerlingen die hard hulp nodig hebben voor de deadline


 • PWS TU Delft Team

  Beste @pwshulpnodig,

  Sorry voor de late reactie, ik zat midden in mijn tentamenweek. Waar lopen jullie nu precies op vast dan? Weten jullie niet wát jullie moeten uitrekenen, of lopen jullie vast bij de berekening zelf?

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.