Profielwerkstuk biologie ideeën • Op dit moment zit ik in een kick-off week voor mijn profielwerkstuk. Ik en mijn duo zijn nu hard op weg om een onderwerp te bedenken, maar er blijven telkens problemen verschijnen hierbij. Wij hebben besloten biologie als vakgebied te kiezen en de manier van onderzoeken moet proefondervindelijk zijn.

  Persoonlijk zou ik het erg leuk vinden als we op een of andere manier dieren zouden kunnen gebruiken in ons onderzoek. Dan doel ik op bijvoorbeeld: op het maken van een ethogram, het doen van veldwerk en op zoek gaan naar dieren, of iets wat er op lijkt. Het is een plus als de probleemstelling een groot maatschappelijk probleem tackeled. Een probleem is dat je snel met de proefdieren wetten te maken krijgt, en hier dus omheen gewerkt moet worden.

  Voorlopig idee dat we hadden maar kritiek van docenten kreeg: Het vergelijken van gedrag van vee koeien in gevangenschap en Schotse hooglanders in de duinen, en de verkregen informatie gebruiken om dierenwelzijn in boerderijen met de natuur te vergelijken en te verbeteren.

  Als allerlaatste: Ik ben erg geïnteresseerd in apen, alleen denk ik niet dat hier een goed profielwerkstuk om heen te bouwen is. Ik dacht ik zeg het toch nog even.

  Alvast bedankt voor alle reacties!

  Jort • Ik heb geen ideeën voor onderwerpen met dieren, maar ik heb recentelijk het idee gehoord om urine als meststof te gebruiken. Dat is misschien wel interessant.


 • PWS TU Delft admin

  @JortMans
  Hallo Jort,

  Er moet vast wat te bedenken zijn bij jullie onderwerp dieren in combinatie met ethogram. Als eerst om terug te komen dat het betrekking moet hebben tot een maatschappelijk probleem, zou ik je willen aanraden om een beetje rond te neuzen in het nieuws over dit onderwerp. Hier krijg je een idee wat er allemaal speelt en kun je wat inspiratie opdoen.

  Wellicht kun je wat doen met de oostvaardersplassen. De herten die daar momenteel worden afgeschoten mogen bijvoorbeeld alleen worden beschoten als ze afgezonderd zijn van de rest. Meestal zijn de afgezonderde dieren de wat zwakkere dieren, waardoor de sterkste 'overleven'. Je zou kunnen kijken naar gedrag van dieren waardoor blijkt dat hij zwakker is dan gemiddeld en dat betrekken in een onderzoek over wat er nu in dat natuurgebied gebeurt.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.