DNA veranderen, kan dat • Hallo!

  Wij hebben van onze begeleider gehoord dat universiteiten soms willen helpen met profielwerkstukken. We weten niet zo goed of we dit bericht hier moeten plaatsen, maar we proberen het! Wij hebben een ingewikkeld onderzoek bedacht en hoopten dat dat bij ons misschien ook het geval mocht zijn. Hier volgt onze eerste opzet:

  Onderzoeksvraag:
  In hoeverre kan een DNA-profiel van een persoon worden vervangen door nagemaakt DNA van een ander persoon, waardoor beide DNA-profielen het DNA-profiel hebben van het nagemaakte DNA?

  Deelvragen:
  Hoe kan DNA buiten het lichaam goed worden gehouden?
  Hoe kan DNA buiten het lichaam gecloned worden?
  Hoe onderzoekt de recherche van de politie wat de identiteit van iemand is door middel van een DNA-profiel?
  Hoeveel DNA moet vervangen worden om een nieuw DNA-profiel te verkrijgen?
  Hoe kan DNA uit de donor op zo’n manier in het lichaam van de testpersoon gebracht worden dat het het DNA van de testpersoon vervangt?
  Hoe kan getest worden of het DNA van de donor het DNA-profiel van de testpersoon verandert?

  vraag 1, 2, 3 en 6 kunnen we praktisch uitvoeren, vraag 4 en 5 kunnen we waarschijnlijk alleen theoretisch doen aangezien het te veel onzekerheden bevat.

  Dit onderzoek hebben we bedacht naar aanleiding van een aflevering van de serie The Blacklist. Hierin helpt een man criminelen te verdwijnen door iemand te vinden die qua lengte en botstructuur op de crimineel lijkt en vervolgens DNA van de crimineel in de persoon te stoppen. Daarna belandt de testpersoon 'toevallig' in bijvoorbeeld een vliegtuigcrash waardoor het lichaam bijna helemaal verbrand. De politie vindt dan het slachtoffer en neemt DNA af, wat afkomstig lijkt te zijn van de crimineel. De crimineel is nu veilig gevlucht.

  We vroegen ons af of dit ook echt mogelijk is. Daarom hebben we dit onderzoek opgesteld. We weten dat het echt heel ingewikkeld is en zeker geen groot slagingspercentage heeft, maar toch willen we het graag proberen.

  Om dit onderzoek uit te voeren hebben we sowieso een lab of in elk geval een plek waar dit soort onderzoeken mogelijk zijn nodig. En waarschijnlijk ook hulp van een expert op DNA en genetische modificatiegebied. We gaan zelf nog veel theorie lezen, maar ik weet zeker dat we veel vragen zullen hebben. Omdat dit zo'n complex onderwerp is, hebben nog weinig ideeën over de apparatuur die we nodig gaan hebben. Sowieso willen we DNA buiten het lichaam behouden en het kunnen clonen. Op onze school kan dit alleen op celniveau en dat is niet goed genoeg voor ons onderzoek.

  We weten niet zo goed wat hier allemaal voor nodig is, maar als het zou kunnen op de universiteit zou dat geweldig zijn. Het zou ons echt superleuk en ontzettend interessant lijken om te kijken in hoeverre dit mogelijk is.

  ~ Sabine Beunk, Hanne Buit en Machiel Henst


 • PWS TU Delft admin

  @hannebuit
  Hallo Sabine, Hanne en Machiel,

  Het klopt dat wij als universiteit scholieren helpen tot een bepaald niveau, maar dit is voornamelijk met de basis van een profielwerkstuk, uitleg over bepaalde concepten en specifieke workshops. Wij hebben niet de capaciteiten om alle scholieren te helpen met het uitvoeren van experimenten en ondersteunen daarom slechts in het uitdenken van een experiment dat uitvoerbaar is op school.

  Jullie hebben een origineel onderwerp en wat ik tot nu toe zie is het ook goed uitgedacht, alleen ik schat in dat dit niet realistisch is voor een profielwerkstuk qua onderzoek dat er moet worden gedaan en de tijd die dat kost. Dit is zelfs uitgebreid in vergelijking met onderzoeken die door studenten op de universiteit worden gedaan.

  Het onderzoek dat jullie in gedachten hadden op celniveau is goed om mee te beginnen, maar de haalbaarheid hiervan is afhankelijk van de faciliteiten van jullie school. Hadden jullie al nagevraagd wat er allemaal specief mogelijk is op school? Dan kunnen we daar beginnen met uitdenken.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.