G-krachten bij achtbanen
-
Hallo,
Wij zijn Daan Hegeman en Teun Roelofs en wij zitten in 6 vwo op het OBC in Bemmel. Wij doen ons PWS over g-krachten bij achtbanen. Wij willen door middel van een videometing aan een model achtbaan onderzoeken wat de invloed is van de plaats in het achtbaantreintje (voorste, middelste en achterste karretje) op de g-krachten die een persoon ondervindt. Wij vroegen ons af of jullie ons zouden kunnen helpen met de modelopstelling. Wij hebben een werkplan waar precies instaat wat wij willen gaan doen en wat wij hierbij nodig hebben.
Belangrijk bij de model achtbaan waaraan wij gaan meten is dat het een treintje is en dus bestaat uit meerdere karretjes.Wij zijn dus eigenlijk opzoek naar een plek met een model achtbaan (bijvoorbeeld van knex) waar wij onze proef- en videometingen uit kunnen voeren. Zouden jullie ons kunnen helpen?
Met vriendelijke groet,
Daan Hegeman en Teun Roelofs -
Hallo @Teun-Roelofs ,
Klinkt als een heel gaaf onderzoek! Hoe zouden jullie hulp willen? Waarom kunnen jullie de opstelling niet op school maken of thuis?
Groet,
Midas -
@Midas-Becker
Bedankt voor je reactie,
Wij zijn eigenlijk op zoek naar de materialen waarmee wij een model achtbaan kunnen maken en waaraan wij dan de videometingen kunnen doen. Op school hebben we al gevraagd, maar daar is geen knex en wijzelf en andere hebben ook niet wat wij zoeken. Daarom hopen we dat jullie knex (of iets in die trant) hebben waarmee wij ons onderzoek kunnen doen, ook omdat we eigenlijk iets zoeken met een achtbaantreintje (of meerdere karretjes aan elkaar gemaakt) is het lastig om iets bruikbaars te vinden.
Groeten Daan Hegeman en Teun Roelofs
-
Hee @Teun-Roelofs ,
Ik zou jullie graag helpen. Echter ben ik nog nooit knex tegen gekomen op de TU Delft. Ik denk wel dat dit een goede optie is om jullie achtbaan te maken aangezien het makkelijk te gebruiken is. Misschien is er iets goedkoops te vinden op marktplaats?
Groet,
Midas -
Hallo,
Wij zijn Bram van der Burgt en Sjoerd van den Broek. Wij studeren Technicus Engineering BOL4 op het ROC in Veghel.Momenteel zitten wij in het afstudeerjaar. Voor ons afsluitende onderzoek zitten wij samen in een groepje. Wij willen graag een afstudeeronderzoek doen over de veiligheidstechnologie van achtbanen. Wij vinden het lastig om op internet juiste informatie te krijgen over die technologie. Wij denken dat jij/jullie ons daar wel goed bij kunnen helpen.
Wij lopen vast op het begrip 'G-krachten'. Op internet staan te veel verschillende verhalen. Hoe berekenen je de 'G-kracht' is bv. een vraag waar op internet 10 verschillende antwoorden op worden gegeven.
Wij hopen dat jullie ons misschien hier wat duidelijkheid over kunnen geven..Alvast bedankt en we horen graag van u.
Met vriendelijke groet,Sjoerd en Bram. -
Hallo @Broekie20 ,
G-krachten is eigenlijk niets anders dan krachten die mensen in de achtbaan op hun lichaam voelen als gevolg van versnelling. Omdat het karretje van de achtbaan met hoge snelheid van richting verandert en jouw lichaam op zijn plek wilt blijven door massa traagheid, werkt er dus een versnelling in die richting op je lichaam. Je zou dus kunnen kijken of je de versnelling in verschillende richtingen kunt berekenen op het karretje. Dit kun je natuurlijk op veel verschillende plekken op de achtbaan zelf doen. Misschien is het handiger om te kijken op welke plekken je verwacht dat de G-krachten het hoogst zijn en daar mee te beginnen. Je zou misschien met een simpel scenario kunnen beginnen waar het karretje bovenaan een helling begint en daarna weer een helling op rijdt. Op het laagste punt zal je dan naar beneden je stoel in gedrukt worden. Dan is er dus een versnelling in één richting, dit zou goed te berekenen moeten zijn. Als dit is gelukt kun je complexere manoeuvres berekenen.
Succes!
Groet,
Midas