Cavitatie en cryolipolyse • Hoi,
  Wij zitten in 6 vwo en zijn bezig met ons profielwerkstuk over cavitatie en cryolipolyse. Dit zijn twee manieren om vetcellen te doden door middel van geluidsgolven en door ze te bevriezen. Wij wouden graag onderzoeken of deze vetcellen echt dood gaan en of de huidcellen eromheen beschadigd raken. Onze begeleider had het idee om dit bij een stuk varkensvlees (met huid) uit te proberen om daarna met een microscoop te kijken in hoeverre de vetcellen nou echt dood gaan en of de huidcellen er om heen beschadigd zouden raken. Is dit mogelijk? We liepen namelijk gelijk al tegen het probleem aan dat het weefsel dat we gaan onderzoeken natuurlijk al dood is maar volgens onze docenten zou dit geen invloed hebben op het resultaat. Ook kunnen wij deze proef niet uitvoeren op school, omdat we niet het juiste materiaal tot onze beschikking hebben voor het maken van het preparaat en het aantonen van de bepaalde soorten cellen.
  Alvast bedankt,
  Maaike & Julia


 • PWS TU Delft admin

  @maaike
  Beste Maaike en Julia,

  Het gebruik van doodweefsel zie ik ook niet als een probleem, omdat het voornaamste is dat cellen beschadigd worden. Dit is de reden dat ze uiteindelijk dood gaan. Uiteindelijk zou je dus moeten zien dat de beschadiging/degradatie van deze cellen erger is dan de rest.
  Het gaat alleen niet lukken om een proef hier te doen op onze universiteit omdat wij niet de capaciteiten hebben om scholieren te helpen met practica.
  Jullie onderwerp ligt wel dicht bij het onderzoeksgebied van de universiteit Leiden en Wageningen. Zij hebben ook pws platfora om scholieren te helpen. Misschien iets om naar te kijken.

  Mocht er nog iets anders, niet practica gerelateerd, zijn dan help ik graag!

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.