Fotonica (Photonic Integrated Circuit) • Beste PWS TU Delft,

  Wij zijn leerlingen aan het Stedelijk Gymansium Leiden, klas 6.
  Naar aanleiding van ons onderzoek over fotonische geïntegreerde schakelingen, vragen wij advies voor het beanwtoorden van ons onderzoeksvraag.

  Waar wij naartoe streven met ons PWS om erachter te komen welke eigenschappen van de fotonische chips verbetering zullen bieden voor de toekomst en hoe.
  Dit hebben we gecategoriseerd naar eigenschappen voor de technologie wereld en voor de maatschappij. Om deze aspecten te onderzoeken besloten we om deze fotonische chips (PIC) te vergelijken met huidige elektronische chips.

  Zo hebben we alvast enkele voorbeelden die hieronder genoemd staan:
  Technologiewereld:
  Gewicht (PIC is lichter), Grootte (PIC is kleiner), Overdrachtssnelheid (PIC is sneller, want lichtsnelheid), materiaalgebruik voor transport (glasvezelkabel tegenover koperkabel), en datacapaciteit (bij PIC groter).
  Maatschappij:
  Lucht- en ruimtevaart (om alles erg nauwkeurig te meten, verbuiging en druk e.d.); Medische wereld (idem dito, super nauwkeurog, dus beter voor chirurgen bijvoorbeeld); Civiele bouwkunde (druk op bruggen en waterdammen); Digitale wereld (je wilt geen vertraging, bijv je stoot iets dus je wilt dat je virtueel mannetje momenteel ook iets stoot. Met fotonische chips gaat dit het allersnelst)

  Graag zouden we advies willen krijgen voor meer voorbeelden en/of aspecten waarbij fotonische chips beter zouden zijn dan elektronische chips.

  Met vriendelijke groeten,

  Maxim en Jan

  PS. Tot mijn verbazing was er nog geen een vraag over het vakgebied Fotonica, dus we zouden het niet erg vinden als u tevens niets bij kunt toevoegen aan de bovengenoemde aspecten/voorbeelden. Maar wij hebben natuurlijk wel hoop :).


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Maxim-Mazurovs,

  Sorry dat het beantwoorden van je vraag zo lang duurt, ik heb je vraag gezien. Ik ben er mee bezig maar hebt het tegelijkertijd erg druk met mn studie op dit moment.
  Zijn jullie er al uitgekomen? Zo niet? Verwacht dan over 2 dagen een antwoord.

  Groetjes,

  Thom • Beste @Thom ,

  Geen enkel probleem hoor. Dat is volkomen begrijpelijk. Wij hebben nog iets meer dan een maand totdat we het moeten inleveren, dus er is nog tijd.
  We hebben na het plaatsen van mijn bericht niet specifiek nagedacht over welke aspecten nog meer verbetering bieden. Ofwel, waarom worden de fotonische chips ontwikkeld. Daarom zijn we er nog niet uitgekomen en blijft ons verzoek staan.

  Mvg,

  Maxim


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Maxim-Mazurovs,

  Ik moet zeggen dat ik nooit gehoord had van een fotonische chip voordat ik jouw topic had gelezen. Ik ben even het internet op gegaan en heb eens even rond gekeken. Tot zover zie ik erg uiteenlopende toepassingen, dit komt waarschijnlijk omdat deze chips nog in de onderzoeksfase zijn. De toekomst moet hier meer duidelijkheid over geven.
  Dus ik denk dat om uiteindelijk je hoofdvraag te beantwoorden, je simpelweg heel veel artikelen zult moeten lezen. Zie hier een paar sites:
  https://www.tue.nl/en/tue-campus/news/29-03-2018-how-photonics-will-topple-electronics/#top
  https://picmagazine.net/video/19/Difference_Between_Photonics_and_Electronics
  https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_photonics
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/10/nederland-loopt-op-kop-in-de-race-om-de-licht-chip-a1612717
  Ook kan je meer vinden op scholar.google.com dit is de wetenschappelijke versie van google. Let wel op dat je soms op erg ingewikkelde artikelen kan stuiten en dat je in het Engels moet zoeken!
  Mocht je nog vastlopen hoor ik het wel!

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.