maximale hoogte gebouw • Beste meneer/mevrouw
  Wij doen ons pws over de maximale hoogte van een gebouw, zonder rekening te houden met wind en aardbevingen. Een van de deelvragen is: Wat is de ideale structuur voor dit gebouw?. Omdat hier weinig informatie over te vinden is, vroegen wij ons af of iemand hiermee kon helpen. Onze hoofd- en deelvragen zijn:
  Hoe hoog kunnen we bouwen als we geen rekening houden met wind en aardbevingen?

  • Welk materiaal kan/welke materialen kunnen het beste gebruikt worden?
  • wat is de ideale structuur voor dit gebouw?
  • hoe kan de druk op de grond het kleinst zijn?
  • welke problemen kunnen door de grote hoogte ontstaan en zijn daar oplossingen voor?

  groeten,
  Kees en Debora


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Debora en Kees,

  Origineel idee voor een profielwerkstuk!
  Probeer je hoofdvraag nog wat omvattender te maken. Nu wordt er alleen op de invloed van wind en aardbevingen gelet, terwijl er nog andere aspecten invloed hebben op het wel of niet blijven staan van een constructie.
  Daarnaast komt de wij-vorm niet wetenschappelijk over, probeer deze te vermijden!
  De deelvragen zijn over het algemeen prima, de derde deelvraag mag nog verder gespecificeerd worden.
  Als jullie nog inhoudelijke problemen tegenkomen tijdens het onderzoek, sta ik open om die met jullie te tackelen!

  Groeten Stijn • Hey Stijn,
  Bedankt voor je berichtje!
  We hebben de hoofdvraag inmiddels aangepast naar: Hoe hoog kan er gebouwd worden zonder rekening te houden met wind en aardbevingen?
  We kijken dus niet naar wind en aardbevingen. Ook houden we geen rekening met objecten in de ruimte, zoals ruimteliften. Daarnaast houden we ook geen rekening met economische of sociale problemen, we richten ons puur op de technische kant. Tot zover hadden we ons gespecificeerd, maar het leek ons dat je wel een hele lange hoofdvraag krijgt als je dit alles in één vraag verwerkt. Heb je hierbij nog tips?
  Dan nog even over de derde deelvraag: heb je een idee over hoe we dit moeten specificeren?

  Inhoudelijk hadden we tot nu toe ook nog twee vragen:
  a. Wanneer stort een gebouw in onder zijn eigen gewicht? Hoe bereken je dit?
  b. We willen graag een experiment doen. Zelf hadden we het idee om dit te laten aansluiten op de deelvraag over materialen. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar druk- en trekkrachten of verandering bij temperaturen. Is er misschien al een opstelling op de universiteit waar wij mee kunnen werken?
  c. We weten niet zo goed hoe we de ideale stuctuur moeten bepalen (deelvraag 2). Hoe kunnen we deze deelvraag aanpakken?

  Oke, dit was best veel. We hopen dat je ons hiermee kunt helpen :-).
  Groeten Debora en Kees


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Deborah en Kees!

  Jullie nieuwe hoofdvraag is zeker een stap in de goede richting. Hij zou echter nóg omvattender geformuleerd kunnen worden, en daar ben je zelf gelukkig al mee gekomen. Jullie gaan namelijk puur naar de technische kant kijken. Dit kun je mooi in je vraag verwerken door zonder rekening te houden met te veranderen in puur kijkend naar materiaaleigenschappen bijvoorbeeld. Kijk zelf kritisch welke hoofdvraag alle onderdelen van jullie onderzoek bevat. Maar let op; ga er niette lang aan zitten, want tijdens het PWS-proces kan je de hoofdvraag nog bijschaven!
  Bij de derde vraag kon ik niet gelijk opmaken wat er werd bedoeld. Wat bedoelen jullie precies met druk op de grond? Probeer dit nog verder te specificeren.
  Er zijn mogelijkheden als het gaat over onderzoek op de TU Delft, maar dan wordt er wel een duidelijk plan verwacht vanuit de scholieren.
  De ideale structuur bepalen is lastig en zelfs onder experts open ter discussie. Probeer op Google naar literatuur te zoeken dat hiermee te maken heeft.
  Geen probleem dat het veel was, fijn om te zien dat jullie er kritisch mee bezig zijn!

  Groeten Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.