PWS laser werende coating • Beste student,

  Wij, Kyara en Lisa, zouden voor ons PWS een laser werende coating willen ontwikkelen voor de ruiten in de cockpit. Dit hebben wij bedacht naar aanleiding van een aantal artikelen over een persoon die landende vliegtuigen aanstraalden met een laserpen.

  WIj hebben daarom de hoofdvraag: Aan welke eisen moet een coating voldoen om laserstralen af te weren?

  Hierbij hebben wij al de volgende deelvragen bedacht:

  • Welke verschillende soorten licht bestaan er?
  • Wat is een laserstraal?
  • Hoe werkt lichtbreking?
  • Welke gevaren veroorzaken laserstralen in de cockpit?
  • Wat is polarisatie van licht?
  • Wat zijn polarisatiefilters?

  Alleen nu lopen wij vast, aangezien we niet weten hoe we de laserstralen kunnen absorberen en het 'normale' licht wel door kunnen laten. Ook vragen wij ons af of dit een haalbaar PWS onderwerp is, of dat er eventuele aanpassingen aan moeten worden gebracht.

  We horen het graag.
  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  Kyara de Jong en Lisa Wassink (6vwo, Atheneum College Hageveld)


 • PWS TU Delft Team

  Beste @lwassink1,

  Om te beginnen sorry voor mn late reactie, je topic was een beetje ondergesneeuwd geraakt in ons systeem. Willen jullie zo een coating maken of willen jullie theoretisch onderzoek doen hiernaar? Ik denk dat het ontwikkelen en maken van zo een coating wel heel veel werk zou kosten. Dus hoe haalbaar het is durf ik niet gelijk te zeggen.
  Wat betreft je vraag over absorberen van laserstralen en doorlaten van normaal licht:
  Denk aan een aantal eigenschappen van laser licht die "normaal" licht niet heeft (denk bijvoorbeeld aan de golflengtes of de polarisatie van de twee). Op dit soort dingen moet je letten bij het "filtreren" van het licht. Hoe je op deze eigenschappen filtert moet je daarna gaan onderzoeken.

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Bedankt voor je reactie. Het probleem dat naar ons onderzoek heeft geleid is dat piloten last hebben van laag-vermogen laserpointers. Hiervoor willen wij eerst theoretisch onderzoek doen. Dus antwoord geven op de vragen als 'wat maakt laserlicht wél en een zaklantaarn niét hinderlijk?' en 'hoe wordt laserlicht in zo'n pointer gemaakt?'
  Uiteindelijk willen we dan antwoord geven op de vraag 'hoe kan dit licht (al dan niet deels) tegengehouden worden?'
  Daarnaast leek het ons ook leuk om iets praktisch bij dit onderzoek te doen.
  Heb jij misschien suggesties voor een praktisch onderzoek en weet je of die eventueel mogelijk zijn om bij jullie uit te voeren?

  We horen het graag.

  Groetjes,
  Kyara de Jong en Lisa Wassink


 • PWS TU Delft Team

  Beste @lwassink1,

  Je proef moet natuurlijk een antwoord geven op je hoofd- of een van je deelvragen.
  Zoals ik al eerder aangaf, moet je een proef bedenken waarmee je bepaalde eigenschappen van "normaal" licht en laser licht gaat vergelijken.
  Hoe kan je bepaald licht absorberen en toch een deel door laten gaan? Welke eigenschappen van de lichtsoorten hebben hier invloed op etc.
  Hoe zou jij een dergelijke proef opzetten?

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.