doping • Beste TU Delft,

  Een vriendin en ik doen samen ons pws over doping en de ontwikkelingen hiervan. Het theoretisch gedeelte gaat prima, maar we hebben nog wat moeite met een praktisch deel. We willen graag een soort experiment doen, alleen we weten niet zo goed wat. We hadden al gedacht aan de concentratie van een verboden stof in iets als neusdruppels bepalen, maar we weten hierbij niet zo goed wat het uiteindelijke doel is van het experiment behalve dan dat we dan de concentratie weten. Heeft u hier misschien een idee over, dan horen we het graag!

  Groetjes


 • PWS TU Delft admin

  Beste @Sineg,

  Uit ervaring weet ik dat het heel moeilijk is om een praktisch onderzoek te doen met het onderwerp doping. (Dit was het onderwerp van mijn eigen pws en wij hebben uiteindelijk maar wat scholieren met en zonder energie laten rennen. Geen groot succes.) Omdat alles wat met doping te maken heeft te maken heeft met verboden middelen is dat iets wat je niet kunt onderzoek.

  Wat je WEL kunt doen is het nabootsen van effecten van doping op je prestaties. Je kunt dan alleen moeilijk de prestaties van een persoon verbeteren t.o.v. zijn normale prestatie zonder doping. Je kunt natuurlijk wel makkelijk de prestaties van een persoon verbeteren t.o.v. van andere mensen door de rest een "handicap" te geven.
  Als je mensen laten snel laat rennen over een stuk en de helft moet eerst rondjes draaien, dan zullen zij duizelig zijn (gebrek aan focus na bootsen) en andere zullen een stuk sneller rennen.
  Een ander voorbeeld is beta-blokkers, die ervoor zorgen dat je een steady hand hebt. Probeer een opdracht te verzinnen waar mensen een heel precies werkje moeten doen. De ene helft voert deze normaal uit en de andere helft moet dit doen op een trilplaat of met z'n linkerhand omdat daar coördinatie minder goed is.

  Wellicht is dit een leuk ding om uit te proberen. In wiskunde kun je dingen bewijzen door het tegendeel te ontkrachten. Met deze proeven bewijs je verbetering op je prestatie door te laten zien wat je prestaties kan belemmeren.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Als jullie nog vragen of andere hulp nodig hebben dan hoor ik het graag!

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.