Brandstof uit Zeewier • Hallo

  Ik ben een leerling van 5 VWO en heb besloten om een profielwerkstuk te doen bij Scheikunde. Ik ben geïnteresseerd in bio-brandstoffen en moet daar nu een onderzoeksvraag rondom bedenken. Ik had laatst iets gelezen over het omzetten van zeewier in brandstof en dat leek mij heel interessant, alleen weet ik niet of ik een proef kan bedenken die ik zelf kan uitvoeren rond dit thema. Heeft u misschien een idee hoe ik bio-brandstof en zeewier kan gebruiken om mijn profielwerkstuk te maken met een proef die ik zelf kan uitvoeren.

  Ik hoor graag meer
  Met vriendeijke groet
  Kareem


 • PWS TU Delft admin

  @Kareem
  Hallo Kareem,

  Het onderwerp biobrandstof uit zeewier/algen is een populair onderwerp op het forum en ik kan je vertellen dat het mogelijk is om hier een praktisch onderzoek bij te doen. Je kunt namelijk uit de olie van algen/zeewier biodiesel maken. Dit is een relatief eenvoudige proef. Er is alleen een punt waar sommige scholieren op school tegenaan lopen. Voor deze proef heb je methanol nodig om de katalysator te maken. Methanol is alleen een vloeistof die niet zomaar zonder begeleiding kan worden gebruikt. Het belangrijkste is dat je aan je scheikunde docent of begeleider vraagt of die je kan helpen met dit deel van de proef. Voor de rest zitten er niet veel moeilijkheden aan en kun je zo biodiesel maken.
  Iemand heeft zelfs daarom zijn scooter op deze biodiesel laten rijden! Dus het werkt echt.

  Groetjes,
  Sanne • Hallo Sanne

  Bedankt voor de reactie. Het lijkt me zeer interessant om met algen mijn eigen bio-diesel te maken. Wat ik me wel afvraag is waar ik algen kan verkrijgen om het zelf te groeien die geschikt zijn om deze bio-diesel te maken. Ook vroeg ik me af wat er aan de bio-diesel moet gebeuren om iets als een brommer te laten rijden.

  Mvg
  Kareem • @Sanne-Nielsen

  Hallo

  Daarnaast wil ik nog vragen of het dan alleen de algen omzetten in bio-diesel is wat makkelijk als proef kan, want ook nog het groeien is volgens mij best ingewikkeld. Zou je dan aan klaargemaakte algen moeten komen om de biodiesel uit te halen? Het zelf groeien lijkt me ook best interessant.

  Mvg
  Kareem


 • PWS TU Delft admin

  @Kareem
  Hallo Kareem,

  Je hebt niet een speciaal soort algen nodig voor biodiesel. Uit alle algen kun je olie halen en uit alle olie kun je bio-diesel maken. Als je het zelf niet wil groeien dan denk ik dat je het best naar een dierenwinkel/aquariumwinkel kan gaan om algen te kopen. Je hebt wel heel veel algen nodig voor een kleine hoeveelheid olie.
  Als je de bio-diesel voor een brommer wil gebruiken dan moet je er wel voor zorgen dat je het naderhand goed filtered zodat je geen onzuiverheden (katalysator) erin krijgt. Een ding dat je wellicht in je achthoofd moet houden is dat niet alle olie wordt omgezet in bio-diesel. Je zou even moeten uitzoeken wat de gevolgen zijn van olie in je tank en of dit uberhaupt wordt verbrand.

  Groetjes,
  Sanne • Hallo Sanne

  Betekent dit dat ik in een aquariumwinkel algen kan verkrijgen die lipiden aanmaken om te gebruiken voor biodiesel? Ik denk dat als ik biodiesel wil halen uit algen een niet al te groot resultaat moet verwachten.

  Mvg Kareem Schouten


 • PWS TU Delft admin

  @Kareem
  Ja dat zou moeten kunnen. Hou er rekening mee dat je veel algen gaat nodig hebben voor de productie van je olie. Het kan zijn dat wat je hebt vrijwel allemaal omzet in biodiesel, maar dat ga je dan ook onderzoek met je praktische opdracht.
  Je zult gewoon naderhand moet kijken of de viscositeit en verbranding van de biodiesel ivm olie is verandert. Zo kun je ook al onderzoeken of je biodiesel hebt gemaakt.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.