DNA of kanker • Hoi,

  Ik zit nu in 4 HAVO en ik moet gaan beginnen met mijn profielwerkstuk. Ik heb al een beetje zitten denken over een onderwerp en nu zit ik te twijfelen tussen een PWS over DNA of over kanker. Ik vind beide onderwerpen heel interessant maar ik kan niet goed kiezen. Ook vind ik het lastig om een onderzoeksvraag te bedenken voor beide onderwerpen.
  Is er iemand die mij kan helpen met mijn keuze en om daar een onderzoeksvraag bij te bedenken?

  Mvg,

  Sander


 • PWS TU Delft admin

  @SanderU
  Hoi Sander,

  Ja ik kan je wel helpen met het bedenken van een onderzoeksvraag. Wat ik aanraad is even wat te zoeken op internet. Je kunt even kijken wat het laatste nieuws is op het gebied van DNA en kanker. Zo kun je namelijk een beetje een actueel onderwerp bij bedenken.
  Daarnaast is het ook handig om voor jezelf een lijstje op te stellen: Wat zou ik hierover willen leren tijdens het onderzoek?
  En laatste kun je natuurlijk ook even kijken naar aspecten die te maken hebben met DNA of kanker. Wellicht kun je dan kijken of je zelfs iets van overlap kunt vinden tussen de twee voor je onderzoeksvraag.

  Kijk ook even bij ons stappenplan over hoe je begint met je PWS en hoe je je hoofd- en deelvragen kunt opstellen.
  Als je iets hebt bedacht wil ik er dan weer even naar kijken of ik je dan verder kan helpen.

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen
  Hoi,

  Ik heb inmiddels wat rond gezocht op internet en ik kwam uit bij de volgende onderzoeksvraag: "Kunnen we kanker voorkomen d.m.v. een vaccin?" Ik vind dit een heel interessante onderzoeksvraag, maar ik weet niet goed wat voor onderzoek ik hier naar moet doen, of dat ik het vooral theoretisch moet houden. Ook lijkt het me fijn om iemand die verstand heeft van vaccins wat vragen te stellen, maar nu weet ik niet wat voor specialist hier veel van weet. Bedankt voor je antwoord!

  Groet Sander!


 • PWS TU Delft admin

  @SanderU
  Hallo Sander,

  Je onderzoeksvraag is een goede. De enige opmerking die ik heb is dat je op deze vraag ja of nee kan antwoorden en het dus niet echt een open vraag is. Meestal raden we aan het als open vraag te formuleren want dan wordt je onderzoek uitgebreider. Je kunt het dus beter herformuleren als: "Op welke manier kan een vaccin kanker voorkomen of bestrijden?"
  Je zult het zelfde onderzoeken waarschijnlijk maar je hebt wat meer onderzoekvragen nodig om je hoofdvraag te beantwoorden en dus een uitgebreider PWS.

  Je onderzoek zal vooral theoretisch zijn en dat is nou eenmaal zo bij een onderwerp als dit. Het nationale kanker institute van amerika heeft een hele informative pagina over kanker, vaccins en kankervaccins. Zeker het bekijken waard!

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen
  Hartelijk dank voor het reageren!


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.