PWS Resistentie bacteriën • Hallo,

  Wij zouden voor ons praktisch deel van ons profielwerkstuk graag hulp willen hebben. Voor ons PWS hebben wij iets bedacht dat niet gemakkelijk goed en veilig op school kan worden uitgevoerd. Wij willen bacterie resistentie onderzoeken, hiervoor willen we allereerst een bacteriekolonie kweken. Vervolgens willen we testen van welke stoffen en bij welke hoeveelheid bacteriën doodgaan. Tot slot willen we de bacteriën laten wennen aan bacteriedodende stoffen en dit allemaal verwerken in ons onderzoek.

  Zouden wij hier wellicht hulp in kunnen krijgen?

  Wij horen graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Livia en Katinka


 • PWS TU Delft admin

  @Katinka01
  Beste Livia en Katinka,

  Ik kan jullie waarschijnlijk wel helpen. Ik snap wel een beetje waar jullie heen willen, maar ik denk dat er toch iets meer uitleg nodig is. Bij wat ik nu lees heb ik het idee dat jullie dit prima op school kunnen uitvoeren. Ik heb hieronder even een paar vragen gezet en aan de hand van jullie antwoorden kunnen we dan even verder bouwen op jullie onderzoek.

  • Willen jullie een specifieke bacterie kweken?
  • En zo ja is deze gevaarlijk/schadelijk voor de gezondheid?
  • Wat voor soort stoffen hadden jullie in gedachte om te testen op de bacteriën?

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen

  Beste Sanne,

  Onze docent zei dat we het kweken van bacteriën niet op school mochten doen. De soort bacteriën weten we nog niet, omdat we in een vroege fase van ons pws zitten. Maar het is niet zo dat we echt een extreem gevaarlijke bacterie willen kweken.We hebben wat opgezocht en vonden dat chloorhexidine, chloorverbindingen, formaldehyden, gluteraaleldehyden, waterstofperoxide, jodoforen, perazijnzuur, fenolderivaten, quatemaire ammoniumderivalen en zeep werken, dus we willen misschien een paar van die stoffen gebruiken.

  Groetjes,
  Livia en Katinka


 • PWS TU Delft admin

  @Katinka01
  Hoi meiden,

  Ik kan jullie hier in Delft niet echt helpen omdat wij niet de capaciteiten hebben om alle scholieren te helpen met hun onderzoek.
  Ik denk wel dat jullie de bacteriën gewoon thuis kunnen kweken. Ik heb wat voorschriften voor het kweken van lichtgevende bacteriën die ik scholieren altijd stuur zodat ze dit thuis kunnen doen. Dit kan voor jullie natuurlijk ook, maar dan met andere bacteriën. Hou er wel rekening mee dat je geen bacteriën gaat kweken waar je erg ziek van kan worden (Ecoli/samonella), maar eerder een algemene bacterie. De lichtgevende zou nog steeds kunnen omdat je dan geen microscoop nodig hebt om te zien of je bacteriën nog leven maar gewoon een donkere kamer. Je kunt dan meten: hoe feller het licht hoe meer bacteriën.
  Ik voorzie wel een probleem met de stoffen die jullie willen gaan gebruiken om ze te doden. Ik denk dat jullie veel stoffen niet zelf kunnen verkrijgen. Degene die je wel zou kunnen krijgen kun je kopen bij de Gamma, maar dan zou je ook toezicht en toestemming van je ouders moeten hebben. Geen aanrader dus.
  Het kweken van de bacteriën moet geen probleem zijn, maar de andere stoffen erbij is zeker een afrader. Zouden jullie nog wel de bacteriën willen kweken?

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.