BPA gehalte in drinkflesjes • Voor ons profielwerkstuk willen wij graag iets doen met het onderwerp BPA. Wij zijn drie leerlingen van RSG Enkhuizen en zitten in de vijfde klas van atheneum. We zouden graag willen weten of we dit BPA-gehalte kunnen meten. Het gaat hierbij om het BPA-gehalte in plastic drinkflesjes en blikjes. Dit zijn de hoofd- en deelvragen die we willen beantwoorden:

  Wat is het BPA-gehalte in plastic drinkflesjes van Spa Blauw?
  Wat is BPA?
  Wat is de invloed van tijd op het BPA-gehalte in plastic drinkflesjes van Spa Blauw?
  Wat is de invloed van verhitting op het BPA-gehalte in plastic drinkflesjes van Spa Blauw?
  Wat is het effect van BPA op het menselijk lichaam?
  Vanaf welke hoeveelheid BPA is het schadelijk voor het menselijk lichaam?

  Nu zitten wij met de vraag of dit een uitvoerbaar onderzoek is. Hierbij willen wij u om raad vragen. Hebt u misschien een idee hoe we dit kunnen uitvoeren? Op onze school is het hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk om het BPA-gehalte te meten.

  We zien graag een reactie te gemoed, alvast bedankt.


 • PWS TU Delft admin

  @Dion
  Beste Dion,

  Je hoofd- en deelvragen zien er goed uit. Zorg er wel voor dat ze op een logische volgorde staan voor de lezer, dus effecten op het menselijk lichaam eerder dan het gehalte in een drinkflesje. Misschien kunnen jullie nog onderzoeken of je op een of andere manier van de BPA in een drinkflesje af kunnen komen.
  Ik weet niet hoe ver jullie zijn met het onderzoek, maar ik heb nog een tip als je op zoek met naar meer informatie op internet. Google scholar is een zoekmachine van Google die specifiek tussen wetenschappelijke artikelen zoekt en hier kun je wellicht ook meer informatie vinden over de invloed van temperatuur en tijd op het BPA gehalte. (Je moet wel in het engels zoeken dan krijg je meer hits).

  Voor praktisch onderzoek wordt het heel lastig omdat je BPA niet met school apparatuur kan aantonen. In Delft is er wel apparatuur beschikbaar voor dit soort onderzoeken, maar wij hebben de capaciteiten niet om alle scholieren te helpen. Sorry hiervoor.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.