Brandstof cel • Hoi,

  Wij zijn Eva en Emma en ons PWS gaat over lithium-ion batterijen die in mobiele telefoons zitten. Onze onderzoeksvraag is: 'Wat is de invloed van temperatuur op de inwendige weerstand van een lithium-ion batterij?' Wij willen de klemspanning en stroomsterkte van zo’n batterij onder verschillende temperaturen meten. Het is de bedoeling dat wij verschillende weerstanden gaan aansluiten om de stroomsterkte te variëren. Zo kunnen wij de inwendige weerstand bepalen door een grafiek te maken waar de klemspanning uitgezet is tegen de stroomsterkte, de richtingscoëfficient is dan de inwendige weerstand.
  Nu is voor dit onderzoek een temperatuurkast nodig: hebben jullie die en zouden wij die mogen gebruiken? Op internet hebben wij gelezen dat er battery testing chambers bestaan.
  Het is de bedoeling om temperaturen te gebruiken die bij lithium-ion batterijen in mobiele telefoons normaal ook van toepassing zijn. Dus het bereik van de temperatuur zal niet heel groot zijn (-20 graden t/m 50 graden).
  Wij moeten dus de klemspanning & de stroomsterkte meten en verschillende weerstanden aansluiten. Maar wij weten niet of dit nog mogelijk is als wij gebruik maken van een temperatuurkast. Zo nee, weten jullie misschien een goede oplossing hiervoor?

  We horen het graag en alvast bedankt,

  Groetjes,
  Eva en Emma


 • PWS TU Delft admin

  @evaheemskerk
  Hoi Eva en Emma,

  Ik denk dat jullie deze proef redelijk makkelijk thuis of op school kunnen uitvoeren, want dit hoeft niet heel precies. Zolang jullie maar genoeg temperatuur verschil nemen tussen metingen, maakt een klein beetje afwijking van temperatuur niet uit.
  Jullie kunnen 4 meetpunten nemen die jullie kunnen bereiken en hier genoeg duidelijkheid krijgen over de invloed van temperatuur:
  1: -18 graden C in de vriezer
  2: 4 graden C in de koelkast
  3: 20 graden C kamertemperatuur
  4: 50 graden C in de oven
  Houd ermee rekening dat de temperatuur redelijk snel kan toenemen of afnemen, dus misschien ook los even testen hoe snel hij opwarmt met een thermometer en dan weet je hoe snel je hem weer moet afkoelen/opwarmen. als hij in 2minuten 10 graden warmer wordt kun je aangeven dat je meet tussen bijvoorbeeld -18 en -8 graden als je 2 minuten meet.
  Een ding waar je altijd last van kan houden is dat batterijen uit zichzelf opwarmen als ze worden gebruikt, dus misschien moeten jullie daar ook een soort van basis voor hebben.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.