Formules voor het bereken van de maximale draagkracht van een brug • Hoi!

  Wij zijn bezig met een PWS over bruggen. Wij hebben zelf een paar modellen van bruggen gemaakt. Voordat we proeven gaan doen willen we met formules bepaalde dingen gaan uitrekenen, zoals de kracht waarbij onze brug zou breken. Helaas weten we niet welke formules we daarvoor moeten gebruiken. Daarom vroegen we ons af of iemand van de TU ons hiermee kan helpen. Alvast bedankt.

  Lennard en Rein


 • PWS TU Delft Team

  Beste @ReinenLennard ,

  Leuk dat jullie je PWS over bruggen doen! Hebben jullie al een hoofdvraag en deelvragen? Welke soort bruggen gaan jullie onderzoeken? Hoe zijn jullie tot de modellen gekomen? Welke soort constructie gebruiken jullie? Vergis je er niet in hoe veel werk het is om één constructie door te rekenen! Misschien is het een idee dat jullie een type brug kiezen en daar mee verder werken?

  De 'kracht waarop de brug zou breken' is afhankelijk van veel factoren. Een constructie moet 3 eigenschappen hebben: sterk, stijf en stabiel. Het ontwerpen van een constructie gaat volgens een aantal stappen.

  • Allereerst ga je de randvoorwaarden aan de constructie op een rij zetten.
  • Vervolgens ga je kijken naar de mogelijkheden (neem als voorbeeld in het verleden gebouwde constructies). Stel je moet een loopbrug gaan maken met 3 meter overspanning, dan ligt een vlakke plaatbrug voor de hand. Ga je richting de 15 meter, dan kies je eerder voor een andere soort constructie! Zo ga je een eerste ontwerp maken.
  • Dit ontwerp ga je vervolgens van boven naar beneden doorrekenen. Hierbij neem je alle belastingen mee (vergeet de eigen belasting van het gekozen materiaal niet!). Nu komen we aan bij jullie vraag. Een constructie heeft verschillende faalmechanismen, zo kan hij bezwijken wegens gebrek aan sterkte of een gebrek aan stijfheid. Eerst ga je (per onderdeel van de constructie) de in- en uitwendige krachten bepalen. Als je de snedekrachten bepaald hebt, kan je kijken of het materiaal van de constructie bestand is tegen de optredende spanning. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de mechanica van materialen.

  Ik denk dat jullie voorlopig hier wel even mee aan de slag kunnen! Verder ben ik benieuwd naar jullie hoofd- en deelvragen.

  Succes!

  Groetjes Pauline


 • PWS TU Delft Team

  Beste @ReinenLennard ,

  De inschrijvingen voor de Bruggenworkshop van woensdag 29 november zijn nog open. Meld je hier aan als jullie interesse hebben!

  Groetjesp


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.