Koelkast Rendement Verhogen
-
Beste studenten van de TU Delft,
Wij zijn Lucas, Stijn en Paul en zitten in 6VWO op Het Vlier te Deventer. Momenteel zijn wij bezig met een profielwerkstuk over het verhogen van het rendement van een koelkast. Ons doel is om uiteindelijk in de praktijk een koelkast met een laag rendement om te bouwen naar een koelkast met een hoger rendement, zodat de koelkast milieuvriendelijker wordt. Onze onderzoeksvraag is dan ook: 'Hoe kun je een koelkast milieuvriendelijker maken?'. We vinden het echter lastig om dit project op te starten omdat we niet helemaal weten waar we moeten beginnen. We hebben al wel een aantal deelvragen zoals: 'Van welke variabelen is de milieuvriendelijkheid van de koelkast afhankelijk?' en 'Hoe verhoog je het rendement van een koelkast?'. We lopen echter vast bij het vinden van de variabelen die het rendement van de koelkast bepalen. We hebben hierbij de volgende twee vragen die we niet kunnen beantwoorden:
- Van welke variabelen is het rendement van de koelkast afhankelijk?
- Hoe meet je het rendement van een koelkast?
Verder twijfelen we over onze vervolgstappen voor we de koelkast daadwerkelijk om gaan bouwen. Is het bijvoorbeeld handig om de koelkast (+rendement) te modelleren? Of moeten we de eigenschappen van de koelkast meten? enz.
Zouden jullie onze vragen kunnen beantwoorden of tips kunnen geven voor ons onderzoek?
Alvast bedankt en graag horen wij van jullie!
Met vriendelijke groet,
Lucas Delfos, Paul Smit en Stijn Ledeboer
Etty Hillesum Lyceum Het Vlier -
Hoi hoi Lucas Delfos
Het klinkt alsof jullie al goed onderweg zijn. De formule oor het rendement van de koelkast is natuurlijk het welbekende:
Pnuttig / Ptotaal
. Het enige wat nog op zich laat wachten hoe je daar achterkomt.Hoeveel energie erin gaat kan je goed berekenen. Je linkt via 1 stop contact naar iets wat de stroom meet en komt zo op een gemiddeld gebruik uit. Hoeveel er vervolgens nuttig wordt gebruikt is lastig te doen. Je kan kijken of je in de koelkast voor het koelelement erachter komt hoeveel stroom daar doorheen gaat, of hoeveel er bijvoorbeeld in het licht gaat maar dat lijkt me allemaal heel lastig om te doen.
Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld in een volledig goed ingestelde koelkast. Vanaf het moment dat je er iets warms in zet kijken hoeveel elektriciteit die nodig heeft om dat af te koelen naar de gewenste temperatuur. En vervolgens kijken of dat uitkomt met de energie in joule die de koelkast hoorde nodig te hebben om die temperatuur te bereiken. Als dat veel lager is dan de hoeveelheid elektriciteit dan is de koelkast dus niet efficiënt.
Kort af, denk ik dat het rendement van de koelkast berekenen wel moet kunnen. Er zijn natuurlijk wel veel verschillende manieren om een koelkast efficiënter te gebruiken. Zie deze tips. Misschien kun je ook in je PWS kijken hoe je deze gebruiken wat natuurlijker maakt voor de gebruiker van een koelkast.
Ik hoop dat ik jullie zo wat verder heb kunnen helpen.
Groetjes,
Jip