PWS constructie en aardbevingsbestendig bouwen
-
Beste @Floris_Reinders ,
Leuk dat jullie je PWS over aardbevingen doen! Wat is jullie precieze hoofdvraag? Als ik jullie was zou ik de deelvragen nog iets simpeler maken. De tweede en derde deelvraag zijn bijvoorbeeld op te splitsen in losse vragen; door dit te doen maak je het jezelf makkelijker!
Verder kunnen jullie natuurlijk komen testen op de aardbevingssimulator hier in Delft. Daarvoor moeten jullie echter wel eerst een goed onderzoeksplan hebben: wat wil je precies bereiken met de proef?
Er is op internet zeer veel te vinden over aardbevingen. Probeer de zoekmachine ''Google Scholar'' eens, en google in het Engels. Als jullie dan nog steeds niks vinden kan ik jullie er wel bij helpen.Ik ben benieuwd!
Groetjes Pauline
-
Beste Pauline,
Onze precieze hoofdvraag is: ”Wat is de beste manier om aardbevingsbestendig te bouwen?” Door een aantal deelvragen te beantwoorden zoals ”welke vorm (bijv. piramide, kubus, etc.) is het best bestendig tegen een aardbeving” en “Hoe beïnvloeden bepaalde bodemtypen de effecten van de aardbeving op het gebouw?” willen wij een theoretisch “zo aardbevingsbestendig mogelijk gebouw ” op schaal maken. Daarnaast willen wij misschien een paar gebouwen maken die we dan iets anders construeren, zodat ze niet aan alle punten van ons ontwerp voldoen om te zien of ons “perfecte gebouw” inderdaad het beste bestand is tegen een aardbeving.
Informatie hebben we wel gevonden maar het is vaak hele specifieke informatie of het is een boek dat gekocht moet worden.
In ieder geval heel erg bedankt voor de tijd die je hebt vrijgemaakt voor ons!
m.v.g. Floris en IvoMet vriendelijke groet,
Ivo Heitlager en Floris Reinders -
Beste @Floris_Reinders ,
Op 27 november vindt de (nieuwe!) aardbevingenworkshop plaats op het Science Centre. Als jullie hierin geïnteresseerd zijn kunnen jullie je hier aanmelden. Als er verder nog vragen zijn dan hoor ik het wel!
Groetjes Pauline
-
Beste @Floris_Reinders ,
Er is iets mis gegaan met het interesseformulier voor de workshop. De aanmeldingen zijn niet bij ons doorgekomen. Als je op 27 november naar de (nieuwe!) aardbevingenworkshop wil komen, meld je dan nogmaals hier aan!
Sorry voor het ongemak!
Groetjes Pauline
-
Hey Pauline,
We willen ons graag aanmelden voor de workshop, maar het lukt nog niet om ons in te schrijven. Het lijkt ons in ieder geval leuk om dan langs te komen.
Zouden we misschien wat eerder langs kunnen komen om van de trilplaat gebruik te maken? Als dit mogelijk zou zijn zou dat heel fijn zijn. Alvast bedankt voor je tijd!Mvg Floris Reinders en Ivo Heitlager
-
Beste Ivo en @Floris_Reinders ,
Jullie zijn aangemeld voor de workshop Aarbevingsbestendig Bouwen! Ik neem aan dat het dus niet nodig is om eerder al langs te komen?
Groetjes Pauline
-
Hey Pauline,
Fijn dat we zijn aangemeld! In de omschrijving van de workshop staat dat we een uur de tijd krijgen om een model te maken. Is het ook mogelijk om ons eigen model mee te nemen en zo ja, waar moeten we dan op letten?mvg Floris Reinders en Ivo Heitlager
-
Haa @Floris_Reinders en Ivo,
Jullie krijgen inderdaad de tijd om zelf een model te maken. Natuurlijk kunnen jullie je eigen model meenemen, en vervolgens kijken of er genoeg tijd is om deze te testen op de aardbevingsplaat. Omdat de workshop nieuw is vind ik het moeilijk om te zeggen hoe lang het gaat duren en hoe veel tijd we over gaan hebben!
De aardbevingsplaat heeft de volgende eigenschappen:
- De maximale frequentie die de trilplaat heeft is 10 Hz.
- De plaat trilt in x en in y richting en simuleert dus goed een echte aardbeving
- Op de (redelijk grote) triltafel is een afbakening gemaakt waar het huisje precies in moet passen, anders gaat deze schuiven over de vloer. De afmetingen hiervan zijn: 150 x 200 x 210 mm.
- Mochten jullie het huis willen testen op een fundering, hebben wij een bakje dat gevuld kan worden met zand of ander grondmateriaal. De buitenste afmetingen van dit bakje zijn (logischerwijs) 150 x 200 x 210, de dikte van het plastic is 10 mm. Dus wanneer je je huisje gefundeerd wil testen, zorg dat het grondoppervlak van het huisje binnen het bakje past.
Zorg dat je je huisje niet te stevig bouwt!
Tot maandag de 27e!
Groetjes Pauline
-
Hey Pauline
We hadden nog een vraagje: we zijn vergeten wat precies de magnitude en de beginfrequentie van de triltafel was, weet jij toevallig nog wat deze waren?
-
@Floris_Reinders Ha Floris,
We zijn begonnen op 5 Hz, en hebben hem toen geleidelijk opgevoerd tot 10 Hz.
Groetjes Pauline
-
ha pauline,
En was er ook een magnitude, snelheid of een versnelling van de trilplaat die bekend was?
-
@Floris_Reinders Beste Floris,
Om dat te weten hadden we de dit moeten meten met bepaalde apps op je telefoon. We hebben dus helaas geen snelheden o.i.d. van deze specifieke proef. Het experiment was ook vooral om het verschil te zien tussen verschillende soorten constructies. Willen jullie anders na de vakantie een keer langskomen om nieuwe metingen uit te voeren?
Groetjes Pauline