Profielwerkstuk maglevtrein • Hallo,

  Na de vakantie zitten wij in klas 6 op het Vossius Gymnasium Amsterdam en wij moeten natuurlijk ook een profielwerkstuk maken. Ons onderwerp is Maglevtreinen en voor dit onderzoek willen wij een kleine vacuüm-testtunnel maken waarin een zweeftrein met supergeleiders over een magneetbaan beweegt. Hiervoor hebben wij een aantal specifieke materialen nodig zoals een supergeleider, maar dat is vrij lastig te krijgen. Wij hoopten dat jullie ons daarbij eventueel kunnen helpen, of anders dat jullie ons kunnen doorverwijzen naar een bedrijf/instantie die zoiets voor ons mogelijk kan maken.

  Bij voorbaat dank!

  Met vriendelijke groet,
  Thijs en Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  Cool onderwerp! Op het science center hebben wij supergeleiders en een magneetbaan. Als je je eigenbaan wilt maken, op deze site kan je terecht voor de magneten: www.supermagnete.de
  Onze baan heeft deze magneten. Wat zou je volgens jou nog meer nodig hebben?

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Bedankt voor de tip, met die website kom ik wel ver. Ik zou graag nog willen weten wat de meest geschikte supgergeleider is om zoiets mee te maken, iets wat niet te duur is. Hopelijk kan je mij hiermee helpen. Ik heb de mogelijkheid om vloeibaar stikstof te krijgen via iemand die ik ken, dus daarmee kan ik de supgeleider onder de grenstemperatuur brengen.

  Groetjes,
  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  De "huis-tuin-en-keuken" supergeleiders zijn de YBCO supergeleiders. Waar je ze het best kan kopen, weet ik niet. Ikzelf heb ze nooit besteld. Je zou even zelf verschillende webshops moeten vergelijken, zie bijvoorbeeld http://shop.can-superconductors.com/index.php. Je zou natuurlijk ook met je opstelling naar het science center kunnen komen en daar een van onze supergeleiders kunnen gebruiken.
  Ik hoor van je.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Het lijkt ons wel een goed idee om langs te komen om bij jullie één of meer superconductoren te gebruiken voor ons profielwerkstuk. We moeten natuurlijk wel eerst de opstelling afmaken. We zouden het ook kunnen bestellen via de link die je stuurde, want we kunnen ze vast weer doorverkopen als we klaar zijn met ons project. Maar voor nu gaan we ervan uit dat we langskomen. Hoe zouden we dit moeten regelen met jullie? Ik hoor het graag!

  Groetjes,
  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  Dit kan bijvoorbeeld tijdens de PWS middagen op donderdag, zie hiet het schema http://pwstudelft.nl/pws-middag/. Daar kan je je ook aanmelden, zorg dat je je aanmeldt op een dag waar ik ben ingedeeld. Als jullie dan steeds niet kunnen, kunnen we wel een andere afspraak maken.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Bedankt! We zullen nog even overleggen wanneer wij het beste en afspraak kunnen maken. Voor nu willen we nog wat advies over de magneten voor onze baan. Maakt de houdkracht van een magneet veel uit voor de levitatie van de superconductor? Zo ja, hoe kunnen we beoordelen of bepaalde magneten geschikt zijn voor ons project? Wij hadden gekeken naar deze magneet, hopelijk kan jij ons vertellen of deze geschikt zou zijn.

  Groetjes,
  Thijs en Lucas


 • PWS TU Delft Team

  @Lucas1,

  Die magneet moet wel sterk genoeg zijn om onze supergeleider te laten zweven. Nu heb ik zelf al meerdere malen met scholieren een baan gemaakt en raad ik jullie aan om magneten dikker dan 2 mm aan te schaffen. Deze dunne magneten willen nogal snel breken, als je ze bijv laat vallen of als er een tegen een andere magneet aan knalt.
  Ook denk ik dat vierkante handiger zijn, aangezien bochten maken dan makkelijker is.
  Dus ik denk dat degene die ik een paar posts hierboven heb aanbevolen een betere keus zijn.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Bedankt, dan zullen we die magneten gebruiken. We zouden graag willen weten welke afmetingen de supergeleiders hebben bij jullie op de TU, als deze niet geschikt zijn moeten wij waarschijnlijk toch zelf supergeleiders aanschaffen. Ook zouden wij willen weten of we materialen zoals magneten en supergeleiders misschien na ons profielwerkstuk aan jullie kunnen verkopen, het kost ons namelijk heel wat aangezien onze school niet bijdraagt :sweat_smile:

  Groetjes,
  Thijs en Lucas • @Thom

  Nog een toevoeging:

  Ik dacht dat de magneten bij een dergelijke baan zo dicht mogelijk op elkaar moesten zitten, totdat ik deze pagina zag.
  Hoeveel ruimte kan ik tussen de magneten van 10x10x5mm houden? Dit is namelijk van groot belang voor de hoeveelheid magneten die ik moet bestellen. Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Lucas • @Thom

  Beste Thom,

  Wij zouden graag een afspraak willen maken met jullie in het aankomende weekend, onze magneten komen waarschijnlijk vrijdag 22 september aan. De PWS-Middag van 21 september zou ook nog eventueel kunnen, maar dan zijn de magneten waarschijnlijk nog niet geleverd. Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  De supergeleiders die wij hebben passen makkelijk op een baan van 3 van deze magneten naast elkaar dus ik denk dat nieuwe aanschaffen niet nodig is. Wat betreft hoe ver ze uit elkaar kunnen staan, ik denk dat je dat gewoon een beetje moet proberen. Ik durf dat dus niet met zekerheid te zeggen (ik schat ongeveer een halve centimeter uit elkaar).
  Hebben jullie jullie deadline al heel snel? Anders vind ik het fijner om de PWS middag erna af te spreken!

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Dag Thom, we hebben onze deadline al vrij snel, 27 september moeten we klaar zijn. Hopelijk kunnen we iets regelen nog ergens in de dagen voorafgaand aan die dag, het liefst in het weekend of eventueel vrijdag de 22e of maandag de 25e (maar dat zou wel krap worden). Ik hoor het graag van je!

  Groetjes,
  Lucas • @Thom

  Beste Thom,

  Ik hoop dat je het bericht al gelezen hebt, we hebben nog maar weinig tijd. Laat het me alsjeblieft zo spoedig mogelijk weten!

  Groetjes,
  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  Ik heb je bericht gezien. Moet je gehele PWS al klaar zijn op 27 september? Zijn jullie magneten al binnen? En hebben jullie al een idee voor de vacuumbuis, of willen jullie toch alleen een baan bouwen? Ik ben toevallig dit weekend op het science center te vinden, maar dingen zo kortdag regelen is niet heel handig.. Zondag ben ik op het science center in de middag. Kunnen jullie mij wat beter uitleggen wat jullie die dag zouden willen doen?
  Dat is handig qua voorbereiding. Ik hoor graag vandaag nog van jullie.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Beste Thom,

  Bedankt voor je antwoord. Niet het hele profielwerkstuk moet af zijn op 27 september. We moeten voor een tussenbeoordeling een experiment gedaan hebben met testresultaten en dit nog wat verder verwerken. De magneten zijn net binnengekomen (ze zouden pas vrijdag geleverd worden, dus we hebben extra tijd) en die gaan we zo snel mogelijk bevestigen. We hebben een model van pvc buizen waar we een stofzuiger aan kunnen aansluiten. Ik heb thuis een sterke Festool stofzuiger die we daarvoor mee kunnen nemen, maar als jullie zoiets al hebben dan zou dat natuurlijk veel handiger zijn. We willen kijken hoe lang de superconductorcapsule rond kan blijven gaan bij verschillende luchtdruk, dat doen we door de stofzuiger met verschillende tijdspannen aan te zetten. Wat we hopen is dat jullie een aantal supergeleiders beschikbaar hebben voor als wij komen. Hebben jullie ook vloeibaar stikstof? Ik neem aan van wel. Zondagmiddag is voor ons prima.
  Verder had ik nog 1 vraagje over de supergeleiders: in welke afmetingen hebben jullie deze? Als we de afmetingen weten, kunnen we de capsule daarop aanpassen.

  Met vriendelijke groet,

  Lucas • @Thom

  Beste Thom,

  We zullen waarschijnlijk wel een vacuümpomp nodig hebben aangezien de stofzuiger niet afsluit, dus hopelijk hebben jullie zoiets bij het Science Center.

  Groetjes,

  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  Zou je even op de chat kunnen kijken!

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Hey Thom,

  Het is al weer even geleden, maar we willen nog steeds een afspraak maken om langs te komen bij de TU. Hopelijk kunnen we voor deze week nog een dag afspreken, bij voorkeur donderdag. (Zaterdag zou eventueel ook kunnen) Het spijt me dat ik hier zo laat mee kom, maar het forum was een tijdje ontoegankelijk door een fout in het systeem.
  Laat me weten of het mogelijk is, anders wordt het volgende week. Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Lucas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lucas1,

  Dit zal helaas niet gaan... Mijn excuses.
  We moeten dus een andere datum prikken.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Beste Thom,

  Zou het volgende week wel mogelijk zijn om een afspraak te maken? Zo ja, welke dagen komen in aanmerking? Alvast bedankt!

  Groetjes,
  LucasHet lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.