Spreekbeurt Robots • Mijn medeleerling en ik doen een project over human robots.
  En ik heb een paar vragen te stellen.
  (1) Is het mogelijk om een robot te creëren die gevoelens heeft als mensen?
  (2) Kunnen robots onze relatie met mensen veranderen?
  (3) Welke rol zullen robots in onze samenleving later in deze eeuw spelen?
  (4) Wat zou er gebeuren als je een robot programmeerde om mensen te haten?
  (5) Welke soorten robots zijn er?
  (6) Moeten we bang zijn voor de KI?
  (7) Kunnen robots in de toekomst zelfstandig deelnemen aan de maatschappij?


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Banou-Najafi

  Als informatica student zijn deze vragen super relevant en lijkt het me leuk om ze allemaal te beantwoorden. Wel heb ik het net ff druk vandaag, ik kan deze vragen morgen voor je beantwoorden.

  Als je dit op tijd leest, zou ik dan wat meer mogen weten over de presentatie? Heb je een hoofd onderwerp naast 'Robots'? Probeer je een stelling te bewijzen misschien of is het meer een soort informatieve presentatie. Als ik dat weet kan ik de vragen nog beter beantwoorden.

  Ik heb morgen ochtend tijd, voor 12:00 morgen heb je je antwoorden!
  Groetjes,
  Jip • @jip_rietveld Dank u wel, Jip
  Onze naast hoofd onderwerp is humanoïde robots en het is een informatieve presentatie


 • PWS TU Delft admin

  Hey @Banou-Najafi

  Hier hopelijk wat leuke informatie en antwoorden waar je iets mee kan!

  (1) Is het mogelijk om een robot te creëren die gevoelens heeft als mensen?
  Een robot creëren die gevoelens heeft kan zeker. Alleen zullen deze significant anders werken dan bij mensen. Een robot zal je alleen kunnen uitleggen hoe die moet reageren op bepaalde dingen. Als voorbeeld neem je een robot die 4 verschillende statussen heeft, neutraal, blij, boos en verdrietig. Je zal een robot kunnen programmeren op zo'n manier dat als die een bepaald woord hoort dat hij daarop reageert. Dus als die 'Goed zo', of 'Bedankt' hoort dat die blij wordt. En dat als iemand heel hard tegen hem praat dat die boos wordt. Dus in dat opzicht kun je een robot gevoelens laten hebben. Maar nooit zullen deze zo klein of veranderlijk kunnen zijn als bij mensen. Er zijn namelijk oneindig veel verschillende manieren van boos zijn, of van blij zijn, en net zo veel mogelijkheden om je tussen die 2 emoties te laten switchen. Op dit moment is dat aan een robot uitleggen bijna niet te doen.

  (2) Kunnen robots onze relatie met mensen veranderen?
  Ik denk het wel. Als wij steeds meer omgaan met robots worden die een groter deel van ons leven en zullen die ook invloed hebben op hoe we omgaan met mensen. Naja, tot op een niveau. Als een robot in iemands huis jouw al hartelijk in ontvangst neem reken je dat ook de eigenaar van de robot aan, hij heeft immers die robot zo ingesteld. Maar daarnaast denk ik dat het niet heel veel veranderd. Een robot blijft veelal los van jouw omgang met mensen.

  (3) Welke rol zullen robots in onze samenleving later in deze eeuw spelen?
  Heel veel fabriekbanen zullen worden geautomatiseerd. Dit gebeurt al veel en zal steeds meer worden. Een eeuw is best lang, dus ik zie ook gauw robots andere taken innemen in de samenleving. Huisarts is daar één van, cashiere ook, bezorging misschien. Ik denk dat we robots veel zullen gaan zien. Sommige dingen daarentegen zullen we robots nooit zien. Als verpleegkundige, in de mantelzorg of in kinderdagverblijven bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal hele sociale plekken waar omgang met andere voorop staat, en een robot maken die dat zo goed als een mens kan is heel lastig.

  (4) Wat zou er gebeuren als je een robot programmeerde om mensen te haten?
  Die robot zou dan vervolgens mensen haten. Ja zo makkelijk is het. Als jij een robot maakt met een scherm en een camera. En hem vervolgens programmeert om als die een mens ziet, 'HAAT' te laten zien in grote rode letters op het scherm. Doet die dat. Zo simpel is het. Als je een robot zelf kan laten leren, en hij probeert zichzelf aan te leren hoe die het beste mensen kan haten, weet ik ook niet zo goed wat er zou gebeuren. Kun jij bedenken hoe je iemand het beste haat?

  (5) Welke soorten robots zijn er?
  Ontzettend veel! Elke computer of elektronisch object die autonome beslissingen maakt is een robot. Een boormachine opzicht is maar een machine. Maar als je diezelfde boormachine op een robot-arm zet, en daar regels aan toekent. Bijvoorbeeld, als jij een zwart kruis ziet, boor daar een gaatje, is het opeens een robot. Zo simpel kan het zijn. Bedenk zelf maar verder wat dan allemaal een (kleine) robot is. Dat je lampen automatisch 's avonds aan gaan, de self-scan kassa in de supermarkt etc.

  (6) Moeten we bang zijn voor de KI?
  Bang vind ik een eng woord. Bang hoeft van mij niet, we moeten er wel mee oppassen. Een goed voorbeeld vind ik het volgend verhaal.

  Een kaarten bedrijf maakt een robot die zichzelf aanleert een verjaardagskaart te sturen naar iemand die jarig is. Dat begint als gewoon een brief, maar al snel leert die het adres op zoeken of de hobby van iemand mee te nemen in de kaart. Op een gegeven moment zit deze robot zo efficiënt mogelijk brieven uit te pompen en te versturen dat die op zoek gaat naar een nog betere manier om dat te gaan doen. De volgende werk dag vallen alle werknemers in het bedrijf dood neer. De robot, om nog meer brieven te kunnen versturen, constateerde dat mensen in het bedrijf teveel papier gebruiken wat hij beter kon gebruiken in zijn brieven.

  Zo'n verhaal is natuurlijk heel abstract maar laat wel zien waar je op moet letten bij het maken van robots. Robots denken in regels en daar moeten dingen aan voldoen. Als daar veel andere dingen bij komen kijken moeten de mensen die de robot maken daaraan denken, want dat kan de robot niet. Om terug te komen op je vraag. Moeten we bang zijn? Nee. Moeten we oppassen? Zeker.

  (7) Kunnen robots in de toekomst zelfstandig deelnemen aan de maatschappij?
  Nee. In wat voor maatschappij zie je dit voor je? Dat robots als mensen leven en naar school gaan? Dat zie ik niet gebeuren en het lijkt me ook sterk dat we dit willen. Zou een wereld kunnen waarin robot en mens hand in hand leven? Zeker, moeten ze dan ook tot op een niveau kunnen deelnemen aan de maatschappij? Zeker. Als een mens de robot opdraagt boodschappen te halen moet de robot weten dat die netjes in de rij moet wachten bijvoorbeeld. Dus op die manier wel, maar als eigen wezens met een eigen leven niet.

  Ik hoop dat ik je vragen voldoende heb beantwoord, het was nog best lastig/interessant.
  Als ik nog andere dingen voor je kan doen hoor ik het wel.

  Groetjes,
  Jip


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.