Energieverlies bij transformators (Hysteresisverlies/Wervelstromen) • Als PWS onderwerp heb ik het rendement van een transformator. Hierin onderzoek ik het verband tussen het rendement en de grootte van de kern en het verband tussen het rendement en het verschil in windingen tussen de primaire en de secundaire spoel. Voor dit onderzoek ben ik op zoek gegaan naar de verschillende formules die de verschillende energieverliezen geven die plaats vinden in een transformator.

  Echter stuitte ik hierin op een probleem,
  De formule die door websites worden gegeven voor zowel het hysteresisverlies als de formule voor de wervelstromen verschillen per website. Zo vermenigvuldigt de ene met het volume waar de ander dit niet doet. Een andere website geeft twee constanten in de formule waar de ander er maar 1 geeft.

  Vandaar nu mijn vraag of iemand met kennis van dit onderwerp en met toegang tot betrouwbare bronnen mij zou kunnen inlichten wat de juiste formules zijn voor:
  • Het hysteresisverlies
  • Wervelstromen

  Vriendelijke groet,
  Roland v/d Vegt


 • PWS TU Delft admin

  Beste @RolandvdVegt,

  Excuses voor de late reactie! Het was even wat onduidelijkheid over wie van ons jouw vraag het beste kon beantwoorden. @Thom zal je zo snel mogelijk proberen te helpen met de problemen waar je tegenaan loopt!

  Groetjes,
  Joost


 • PWS TU Delft Team

  Beste Roland,

  Zoals Joost al aangaf, ga ik je helpen met je vraag.
  Ik wil je bij deze even laten weten dat ik je vraag heb gezien. Ik ben er mee bezig en zal je spoedig antwoord geven.

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Beste @RolandvdVegt,

  Excuses voor het late antwoord. De vraag was een beetje verdwaald geraakt tussen de andere vragen. Wat betreft jouw vraag: ik ben zelf niet een echte expert als het om transformatoren gaat, maar ik heb wel even rond gezocht.
  Voor de wervelstormen heb ik dit artikel gevonden, hier staan ook verwijzingen in naar andere relevante boeken, artikelen en sites.
  Voor de hysteresisverlies had ik dit gevonden:
  https://www.electrical4u.com/hysteresis-eddy-current-iron-or-core-losses-and-copper-loss-in-transformer/
  http://www.electricaleasy.com/2014/04/transformer-losses-and-efficiency.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Steinmetz's_equation
  https://www.hpe.ee.ethz.ch/uploads/tx_ethpublications/05936124_01.pdf

  Inderdaad is de formule steeds anders, maar als ik het goed gelezen en begrepen heb dan kan ik bijna zeker zeggen dat je de formule wel keer het volume moet doen. Bij de formules waar ze dat niet doen hebben ze het namelijk steeds over het hysteresisverlies per eenheid volume.

  Zou je trouwens nog de door jou gevonden bronnen nog kunnen sturen?
  Ik hoop dat je hier weer verder meekunt.

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.