Reflectie van zonlicht op zonnepanelen • Hallo,
  Ik heb een vraag over de reflectie van zonlicht op zonnepanelen. Als je namelijk zonnepanelen op een dak plaatst valt er wel zonlicht op, maar het overige zonlicht wordt geabsorbeerd door het zwarte dak. Stel dat je daar wat reflecterend metaal oplegt en er vallen meer zonnestralen op het paneel, wordt er dan ook een hogere spanning opgewekt?

  Met vriendelijke groet,
  Thijmen de Roo


 • PWS TU Delft Team

  Hallo Tijmen,

  Reflecterend materiaal (of gewoon een wit dak) zorgt er inderdaad voor dat er meer licht op de zonnepanelen straalt. Hierdoor wordt er dus meer energie opgewekt. Het vermogen wordt dus groter. Volgens de wet van Ohm geldt: P=I*V. P gaat dus omhoog, maar ik kan niet echt zeggen hoe de stroom en spanning precies veranderen. Je moet dan meer weten over het zogenaamde "I-V characteristiek" van de zonnecel. Maar om dit helemaal uit te zoeken wordt het denk ik iets te ingewikkeld.

  Uit dit characteristiek volgt dat er een bepaald maximum voltage is voor een maximaal output vermogen. Dit maximale voltage zal amper veranderen bij een verhoogde lichtintensiteit. Kijk hier maar even. Hier wordt zo een I-V characteristiek gegeven, de knik in de lijn hoort bij het maximale vermogen en dus ook de maximale voltage. Als je de intensiteit verhoogt op die site, dan zie je de lijn omhoog bewegen maar de knik blijft ongeveer bij hetzelfde voltage zitten. Dus de stroomsterkte zal eigenlijk alleen groter worden bij een grotere lichtintensiteit.
  Ga er dus ervan uit dat het paneel een output voltage zal generen die in de buurt zit bij de maximale voltage en met een output stroom die afhangt van de lichtintensiteit

  Ik hoop dat het iets duidelijker is!

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.