Pws aardbevingsbestendig bouwen
-
Hallo,
Wij zijn Lars en Sam en zijn 2 studenten van respectievelijk 6 vwo en 5 vwo en doen ons pws over aardbevingsbestendig bouwen. We zouden graag bij jullie de aardbevingssimulator willen gebruiken, omdat wij zelf niet in het bezit zijn hiervan. Deze willen we gebruiken om de aardbeving na te bootsen op een gebouw. Hiermee willen wij metingen verichten en onderzoeken wat er met een gebouw gebeurt tijdens een aardbeving. Onze onderzoeksvraag is: wat gebeurt er met een gebouw tijdens een aardbeving? Onze deelvragen zijn:
1.wat gebeurt er bij een aardbeving?
2.waar is aardbevingsbestendig bouwen nodig?
3.waar is aardbevingsbestendig bouwen van afhankelijk?
4.Welke krachten werken er op een gebouw bij een aardbeving?
5.wat maakt een gebouw aardbevingsbestendig?
6.tot hoever kun je aardbevingsbestendig bouwen?
Onze vraag is dan ook of we een aardbevingssimulator in delft zouden mogen gebruiken om onze proef te doen.
Met vriendelijke groeten,
Lars en Sam -
Ha Lars en Sam!
Op het Science Centre is inderdaad een aarbevingssimulator (gloednieuw!). Jullie kunnen uiteraard langskomen voor een onderzoek, mits er een duidelijk uitgewerkte proef is. Wat willen jullie precies onderzoeken op de plaat? Gaan jullie een huis nabouwen, of hadden jullie andere plannen? Daar ben ik erg benieuwd naar!
Ik hoor het wel!
Groetjes Pauline
-
Hey Pauline,
we willen met hout en spijkers een huisje of ander gebouw gaan namaken. Heb je hier misschien nog tips voor? We hebben nu se week die 26 januari is afgelopen en het liefste zouden we dan zo snel mogelijk willen komen. Wanneer zou dit mogelijk zijn?
Groetjes Lars en Sam
-
Ha jongens,
Jullie zouden op maandag 30 januari langs kunnen komen. Dan hebben jullie nog een heel weekend de tijd na de SE week om het huisje af te maken! Met betrekking tot de proef nog even het volgende:
-
Bepaal van te voren precies hoe je de proef wil uitvoeren: wat wil je weten na de proef en wat wordt dus je variabele? De frequentie, de amplitude, de soort constructie, de duur van de aardbeving? Zo zijn er nog veel aspecten te onderzoeken, dus denk hier goed over na!
-
De maximale frequentie die de trilplaat aankan is 10 Hz.
-
Op de (redelijk grote) triltafel is een afbakening gemaakt waar het huisje precies in moet passen, anders gaat deze schuiven over de vloer. De afmetingen hiervan zijn: 150 x 200 x 210
-
Mochten jullie het huis willen testen op een fundering, hebben wij een bakje dat gevuld kan worden met zand of ander grondmateriaal. De buitenste afmetingen van dit bakje zijn (logischerwijs) 150 x 200 x 210, de dikte van het plastic is 10 mm. Dus wanneer je je huisje gefundeerd wil testen, zorg dat het grondoppervlak van het huisje binnen het bakje past.
-
Zorg dat het huisje niet té stevig wordt, en dat je huisje wel kapot kan. Denk bijvoorbeeld aan het verbinden met magneetjes. Dit kost wel wat werk, maar met een huisje dat bestaat uit plaatjes die verbonden zijn met magneetjes kan je zo vaak testen als je wil (en kan je dus meerdere variabelen testen!). Mochten jullie het met spijkers en hout willen doen, zorg dan dat je dunne spijkertjes gebruik die niet al te diep in het hout steken.
Als er nog vragen zijn hoor ik het wel. Ik ben benieuwd naar jullie onderzoek!
Groetjes Pauline
-
-
Hey Pauline,
we willen 2 huisjes gaan maken van hout en spijkers. We willen de frequentie en de duur van een aardbeving meten. Zijn de afmetingen die we van de huisjes moeten hebben 1,50 bij 2,00 bij 2,10 meter? Ook vroegen we ons af hoelaat en waar we er op maandag 30 januari moeten zijn.
Groetjes Lars en Sam
-
Ha jongens,
Als jullie maandag 30 januari om 12:00 op het Science Centre van de TU Delft kunnen zijn, komt dat mij goed uit.
M.b.t. de afmetingen: maten zonder eenheid zijn in de techniek altijd in mm. Dit betekent dus dat het grondoppervlak van jullie huisje 15 x 20 cm moet zijn. Als hij groter is past hij niet binnen de afbakening op de trilplaat, en als hij te klein is zal hij schuiven binnen deze afbakening. Mochten het jullie niet precies lukken om deze afmetingen te realiseren: maak hem dan wat kleiner. We kunnen het huisje dan vastzetten met klemmetjes bijvoorbeeld.
Succes en tot maandag!
Groetjes Pauline
-
Bij nader inzien komt 12:00 uur toch slecht uit. Is 16:00 uur oké? Gaat alles lukken?
Tot maandag!
Groetjes Pauline
-
Hey,
16:00 is goed. We zijn druk bezig met het huisje! Tot maandag!