Profielwerkstuk Ferrofluid. • Hallo,
  Ik en een vriendin van mij willen voor ons profielwerkstuk testen of je met ferrofluid kanker kan bestrijden. Theoretisch zou het zo zijn dat als je ferrofluid in een kankergezwel zou inbrengen, en er dan een magneet bij zou houden, de ferrofluid gaat trillen en dat hierdoor het kankergezwel warm word en daardoor kapot/dood gaat. Wij hebben samen met onze leraar een proef bedacht om dit uit te testen. In deze proef willen we het kankergezwel nabootsen door cellen uit de nageboorte van een kalf te laten klonteren. Wij hebben hier zelf de benodigde stoffen en gereedschappen voor, behalve een gyratory shaker en een steriele werkruimte voor de celkweek. Als jullie de shaker niet hebben kunnen wij zelf nog even proberen iets te regelen. Wij vroegen ons af of we dit proefje misschien in het scholierenlab zouden kunnen uitvoeren, als jullie een steriele werkruimte hebben. En weten jullie anders misschien een instelling die dit wel heeft waar we kunnen vragen of we deze proef mogen uitvoeren? Alvast bedankt!

  Groetjes Lotte en Anouk.


 • PWS TU Delft admin

  @Lotte-Jansen
  Beste Lotte en Anouk,

  Helaas kan ik jullie niet helpen met jullie onderzoeken. Wij beschikken niet over een steriele ruimte.
  Op de TU Delft zijn er wel een paar van dit soort ruimtes aanwezig, maar omdat er strenge regels gelden aan dit soort ruimtes en het werken met micro organisme, stellen ze deze niet open voor middelbare scholieren.

  Ik zou voorstellen om alsnog de proef te proberen op school maar dan zonder steriele ruimte. Als jullie een deel van jullie PWS wijden aan de risico's en gevolgen van een niet-steriele ruimte, dan kunnen jullie aangeven wat voor invloed dat heeft op jullie proef. Het is hier dan belangrijk om te beargumenteren wat en waarom. Daar letten docenten het vaakst op omdat dit belangrijk is voor de PWS en dan hebben jullie in ieder geval een praktisch deel.

  Met vriendelijke groeten,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.