PWS Bruggen • Hallo, wij zijn twee scholieren in de 6e klas. Wij gaan een brug ontwerpen. Graag zouden wij weten hoe je globaal kunt berekenen hoeveel een brug moet kunnen dragen. Onze brug is een plaatbrug van 40 meter lang en 11,5 meter breed en bestaat uit beton. Bestaat uit twee fietsstroken, twee voetpaden en twee autobanen.


 • PWS TU Delft Team

  Hallo!

  Leuk dat jullie je PWS over bruggen doen. Is er een reden dat jullie hebben gekozen voor een plaatbrug en dit aantal stroken?

  Bij het ontwerpen van een constructie doorloop je meerdere fases van de ontwerpcyclus. Hierin stel je een Programma van Eisen samen, nadat je het probleem geanalyseerd hebt. Zo volgen er nog een aantal stappen om tot het beste ontwerp te komen. Probeer hem te doorlopen en ga vervolgens kijken of een plaatbrug de beste oplossing is!

  Bij het inhoudelijk berekenen van de constructie moet je eerst weten wat de belastingen op de constructie zijn. Je rekent altijd van boven naar beneden (dat is ook logisch, het onderste deel van de constructie draagt natuurtlijk meer dan het bovenste). De belastingen zijn op te delen in twee groepen, namelijk de permanente (oa. eigengewicht) en de veranderlijke belastingen (oa. verkeer, sneeuw). Over deze waardes gaat nog een belastingsfactor. Het berekenen van welke belasting de constructie moet kunnen dragen is een iteratief proces, de belasting is namelijk afhankelijk van de gekozen afmetingen en het gekozen materiaal. Deze kan je in eerste instantie kiezen met behulp van vuistregels. Kom je er achter dat je veel te veel materiaal hebt gebruikt of dat de constructie bezwijkt, moet je dus je afmetingen/materiaal aanpassen en dit opnieuw doorrekenen. Dit kan best een heel karwij zijn!

  Dit project zouden julllie misschien als voorbeeld kunnen nemen, er staat veel nuttige info in die niet al te moeilijk is uitgelegd.

  Hopelijk heb ik jullie hiermee wat op weg geholpen!

  Groetjes Pauline


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.