PWS Effectbal • Hallo,

  Wij zijn bezig met ons profielwerkstuk over de effectbal.
  Onze hoofdvraag: Welke factoren hebben invloed op het effect van een bal?
  Onze deelvragen:

  1. Welke krachten veroorzaken het effect van een bal?
  2. Wat is het magnuseffect?
  3. Heeft de soort bal (grootte, massa, vorm) invloed op het effect van een bal?
  4. Andere factoren die invloed hebben op het effect van een bal.
  5. Wat als?

  We zijn al begonnen met het opzoeken en uittypen van informatie over het magnuseffect en andere factoren. We zijn al actief bezig met het PWS en wilden het experiment voorbereiden. We lopen echter tegen een probleem op bij het experiment.

  We hadden het volgende experiment in gedachten:
  We wilden een windtunneltest in de windtunnel op school met verschillende soorten ballen doen. We wilden de magnuskracht meten door een bal op een plateau in de windtunnel met een constante snelheid te laten draaien (dit is het effect), dan was ons idee om een karretje dwars op de windrichting te plaatsen waar dit plateau op stond. Aan dit karretje wilden we krachtmeters hangen die de magnuskracht zouden meten. We legden dit experiment voor aan onze amanuensis op school. Hij vond dit experiment echter zeer moeilijk uitvoerbaar. Hij voorspelde dat we niks gingen meten, omdat het karretje veel weerstand zou ondervinden en de magnuskracht erg klein zou zijn.
  Willen jullie meedenken over hoe wij ons experiment toch tot een succes kunnen maken. Moeten we wellicht ons experiment aanpassen, ergens anders uitvoeren (bijvoorbeeld bij jullie in een betere windtunnel) of moeten we een ander experiment verzinnen?
  We zijn heel benieuwd en horen graag van jullie.
  Alvast bedankt voor het meedenken.

  Groet,
  Tom Curfs en Koen Kerckhoffs


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Tom en Koen,

  mijn excuses voor de late reactie. Hebben jullie inmiddels al een ander proefje bedacht?

  Ik denk inderdaad dat jullie eerste proef wat lastig gaat worden. Misschien is het een idee de hoofdvraag wat specifieker te formuleren; Welke invloed hebben grootte, massa en vorm op de Magnus kracht?
  Deze drie dingen zouden jullie heel simpel kunnen testen door de verschillende ballen die jullie in gedachte hadden van een schuin tafelblad af te laten rollen en te filmen. Vervolgens kun je de filmpjes (mocht dat nodig zijn) analyseren in Coach6.

  Groet,

  Juul • Bedankt voor de reactie!

  We gaan kijken wat we ermee kunnen.

  Groet,
  Tom en Koen


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.